Bănci și Asigurări

Leul pierde 2% in fata euro in doua zile de tranzactionare

06.01.2009, 17:59 10

Euro a continuat cursa aprecierii in fata leului, urcand la cursul oficial la un nou maxim al ultimilor patru ani, de 4,0629 lei. Astfel, dupa primele doua zile de tranzactionare din acest an cursul calculat de BNR inregistreaza deja o crestere cu circa 2%.

Presiunile de depreciere a lelui sunt alimentate in special de ordinele clientilor locali, in timp ce jucatorii internationali au o prezenta discreta.
De altfel, inca de la sfarsitul anului trecut volumele tranzactionate zilnic pe piata valutara de la Bucuresti au fost modeste.
"Sedinta de tranzactionare a fost linistita, majoritatea jucatorilor fiind in expectativa. Am vazut la inceputul zilei unele ordine mai mari de cumparare, care ar fi putut proveni si de la jucatori straini", a comentat un dealer.
Piata interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 4,0475/4,0525 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima parte a zilei cotatiile au urcat usor, pana spre 4,07 lei pentru un euro, jucatorii asteptand anuntarea deciziilor BNR privind politica monetara, care a venit insa abia dupa-amiaza.
Pe pietele din regiune euro a pierdut usor teren. Pe de alta parte, leul a fost mai stabil in toamna trecuta, datorita interventiilor BNR, astfel ca acum este relativ mai puternic in fata euro comparativ cu zlotul polonez.
Pe piata monetara dobanzile au continuat sa coboare usor pentru scadentele foarte scurte, la niveluri de 13%-14% pe an.
BNR nu a derulat la inceputul saptamanii operatiuni pentru a controla nivelul lichiditatilor, in contextul in care dobanzile se mentineau peste nivelul ratei de politica monetara, setata la 10,25% pe an.
In schimb, Trezoreria a imprumutat ieri putin peste un miliar in depozite pe doua saptamani, la o dobanda medie de 14,22% pe an.
De altfel, astazi ajung la scadenta o serie mai veche de depozite atrase de Finante, in valoare de 1,3 miliarde de lei.
La inceputul saptamanii Trezoreria a mai imprumutat 567 de milioane de lei de la bancile comerciale prin vanzarea de certificate cu maturitatea la o luna, acceptand sa plateasca un randament maxim de 14,25% pe an (la nivelul ratei la care BNR ofera credite lombard, de refinantare).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO