Bănci și Asigurări

Leul pierde teren in creditare. Putinele credite care se mai dau sunt in euro. Cum comentati?

Leul pierde teren in creditare. Putinele credite care se mai dau sunt in euro
04.11.2009, 23:20 21

Soldul creditelor acordate in moneda nationala a scazut cu cincimiliarde de lei intr-un an de zile, pana la 80 de miliarde de leiin septembrie anul acesta, ceea ce inseamna ca valoarea noilorcredite acordate in lei nu a reusit sa acopere valoarearambursarilor.
Si BNR noteaza in comunicatul Consiliului de Administratie privinddecizia de marti de mentinere a dobanzii de politica monetara la 8%ca imprumuturile acordate in lei au inregistrat o scaderesubstantiala.
"Sunt de consemnat scaderea in termeni anuali a creditului acordatsectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta inmoneda nationala a acestuia", se arata in comunicat.
Valuta are o pondere de 60% in soldul total al credituluineguvernamental la septembrie 2009, fata de o pondere de 56% inurma cu un an. Soldul creditelor in valuta a inregistrat un avansde peste 10 miliarde de lei in ultimul an de zile, ajungand la 120de miliarde de lei in septembrie. Analistii precizeaza insa ca omare parte din cresterea soldului la creditele in valuta este"artificiala", determinata de cresterea cursului de schimb cu peste15% in ultimul an de zile. BNR raporteaza toate datele inlei.
Majorarea ponderii creditelor acordate in lei si implicit reducereaponderii creditelor acordate in valuta in ultimele 12 luni este otendinta care se mentine atat pentru clientii persoane fizice, catsi pentru clientii companii.
Astfel, ponderea creditelor acordate populatiei in lei a scazut dela 42,6% in septembrie anul trecut la 39,5% in septembrie anulacesta. In acelasi timp, ponderea imprumuturilor acordate firmelorin lei a scazut de la 45% la 40,7%.
Dobanzile ridicate la imprumuturile in lei, suprapuse peste oscadere a cererii din partea clientilor, au blocat acordarea de noicredite in lei anul acesta.
"Relansarea creditarii intarzie pentru ca nu exista cerere nici dela intreprinderi, nici de la persoanele fizice si este un cercvicios care se creeaza intre relansarea creditarii si reluareacresterii economice", comenteaza analistul Aurelian Dochia.
Marjele practicate de banci intre dobanzile la creditele noi sidepozitele noi in lei s-au triplat de la inceputul anului,atentiona recent Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Bancilesi-au majorat marjele de castig la lei de la 2,4% in decembrie 2008la 7,3% in august anul acesta.
Dobanda medie la creditele noi in lei pentru persoane fizice ascazut in august cu numai 0,25% fata de iulie, pana la 17,95% pean, in timp ce dobanzile la depozitele noi in lei au fost reduse cu1%, pana la 9,6%, bancherii retinand castigul pentru acoperireapierderilor din credite neperformante.
In cazul clientilor companii, dobanda medie la creditele noi in leia coborat cu 0,31%, pana la 15,69% pe an. BNR considera ca scadereamai accentuata a dobanzilor la depozite inseamna o competitie maiputin stransa intre banci pentru atragerea de resurse.

Riscuri mari, dobanzi mari, crediteputine
Bancherii spun ca deteriorarea continua a portofoliilor crediteloreste o realitate a dificultatilor cu care se confrunta mediuleconomic, pe care nu o pot ignora atunci cand acorda un nouimprumut.
"Nu poti spera la un credit ieftin atat timp cat incertitudinilesunt atat de mari", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.
Directorul general al Piraeus Bank Catalin Parvu sublinia caneperformanta creditelor acordate in moneda nationala este de douaori mai mare decat in cazul valutei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO