Bănci și Asigurări

Leul recuperează teren încet, pe o piaţă cu volume modeste

Autor: Liviu Chiru

12.09.2010, 23:25 26

Leul continuă să recupereze teren în faţa euro, profitând deîmbunătăţirea percepţiei investitorilor internaţionali faţă deeconomiile emergente.

Cursul oficial calculat de BNR a coborât vineri cu 0,98 bani,până la 4,2723 lei pentru un euro, aceasta fiind a treia ziconsecutivă de scădere.

"Banca centrală nu a mai intervenit pe piaţă, pentru că nici nuera cerere de valută. Volumele tranzacţionate au fost foarte mici.Investitorii sunt în aşteptare, vor să vadă ce se întâmplă pe scenapolitică", a comentat dealerul unei bănci locale. Euro a începutziua de tranzacţionare la 4,2790 lei, iar pe parcursul zilei acoborât până spre 4,27/4,2730 lei pentru un euro.

Remanierea a şase miniştri la începutul lunii a pus presiuneasupra leului, euro urcând până aproape de 4,3 lei pe piaţavalutară interbancară. Calmarea tensiunilor de pe scena politică alăsat însă loc pentru o revenire timidă a leului, mai ales căcelelalte monede de pe pieţele emergente din regiune înregistraserăaprecieri consistente în această perioadă.

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statisticăprivind contul curent, care s-a adâncit faţă de primele şapte lunidin 2009, şi inflaţia din august - mai mică decât se anticipa - nuau influenţat cursul.

Analiştii consideră însă că o materializare a riscului politic,adică demiterea guvernului, ar putea să conducă la o depreciereconsiderabilă a cursului, până spre 4,4 lei pentru un euro sauchiar mai sus, în cazul instalării unui executiv care ar dori sărupă acordul de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. La polulopus, leul ar putea să se întărească până la un curs de 4,2lei/euro sau chiar mai mic, dacă nu apar evoluţii nefavorabile peplan local, iar pieţele internaţionale rămân calme.

Pe piaţa monetară interbancară băncile îşi împrumută lei întreele pentru perioade foarte scurte la dobânzi de 3,5%-4% pe an, cumult mai mici decât dobânda-cheie a BNR de 6,25% pe an, încondiţiile în care au lichidităţi în exces. BNR nu a mai organizatoperaţiuni pentru absorbţia lichidităţilor în exces de pe piaţă dela sfârşitul lunii august. În condiţiile în care băncile se potfinanţa ieftin de pe piaţa interbancară, nu mai sunt nevoite săplătească dobânzi ridicate pentru atragerea de depozite de laclientelă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO