Bănci și Asigurări

Leul s-a apreciat cu 1% faţă de euro în 11 luni din 2015

Leul s-a apreciat cu 1% faţă de euro în 11 luni din 2015

Autor: Claudia Medrega

01.12.2015, 00:03 130

Moneda naţională s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro în primele 11 luni ale anului, cotaţia ajungând la sfârşitul lunii noiembrie la 4,4460 lei/euro.

Pe parcursul lunii noiembrie incertitudinea politică a avut impact şi pe piaţa valutară, punând presiune pe curs. În prima parte a lunii noiembrie, cotaţia a urcat la 4,456 lei/euro, un maxim al ultimelor patru luni. Practic, într-o singură săptămână din noiembrie, marcată de proteste de stradă catalogate drept cele mai mari de la căderea comunismului încoace, moneda naţională s-a depreciat cu 0,4% în faţa euro. Demisia gu­vernului Ponta în urma scandalului legat de tra­gedia de la clubul din Bucureşti a fost resimţită pu­ternic pe piaţa valutară. Ulterior, după desem­narea unui nou guvern tehnocrat, leul a recuperat teren, deprecierea monedei naţionale faţă de euro din luna noiembrie totalizând doar 0,3%.

Tema cursului de schimb a fost şi rămâne foarte prezentă în spaţiul public. Evoluţia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că circa jumătate din împrumu­turile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, cea mai mare parte fiind în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor. Perioadele de stabilitate a cursului vin ca un moment de respiro pentru clienţii cu credite în valută, pe umerii cărora s-a acumulat o presiune uriaşă în anii de criză.

La sfârşitul anului trecut leul înregistra o uşoară apreciere faţă de euro, de numai 0,05%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO