Bănci și Asigurări

Piaţa valutară a staţionat în octombrie: 1,53 mld.€, volumul mediu zilnic

Piaţa valutară a staţionat în octombrie: 1,53...

Autor: Claudia Medrega

10.11.2015, 00:04 78
Piaţa valutară a încheiat primele zece luni cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,53 mld. euro, în uşoară scădere faţă de nivelul din perioada ianuarie-octombrie 2014.

În fiecare zi lucrătoare din octombrie, jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de circa 1,46 mld. euro, cu 113 mil. euro mai mult faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Nivelul operaţiunilor derulate în octombrie a fost apropiat de cel înregistrat în septembrie.

În octombrie, piaţa valutară a fost relativ liniştită, cursul leu/euro urcând cu doar 0,35%, până la 4,43 lei/euro. Pe parcursul primelor zece luni ale anului leul s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro.

Tranzacţiile pe piaţa valutară sunt în mare parte în euro, operaţiunile cu dolari sau cu alte valute fiind reduse. Băncile cumpără zilnic şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele. Din volumul total al tranzacţiilor de 1,46 mld. euro din octombrie, circa 177,5 mil. euro au reprezentat opera­ţiunile interbancare, în uşoară creştere faţă de septembrie. În octombrie 2014, operaţiunile interbancare totalizau 165,1 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători offshore.

Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în octombrie de 1,27 mld. euro, cu 15 mil. euro mai mari faţă de cumpărări, astfel că sistemul bancar a înregistrat pentru a şaisprezecea lună la rând deficit de valută.

În iulie tranzacţiile valutare au revenit pe plus, după ce în iunie fusese stopat trendul de dezmorţire care a caracterizat piaţa valutară în primăvară, când tranzacţiile valutare creşteau cu două cifre faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Tranzacţiile valutare au crescut cu 28% în martie şi cu 20% în aprilie, după scăderi de 21% şi respectiv 29% în ianuarie şi februa­rie. În martie a fost atins maximul ultimelor 21 de luni, volu­mul tranzacţiilor valutare urcând la 1,9 mld. euro.

Volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară sunt în continuare la nivelul din 2010, când economia se zbătea în recesiune, în timp ce în primul semestru din acest an economia a crescut cu 3,7%.

Cea mai ridicată medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa valutară pe primele opt luni a fost atinsă în 2008, respectiv 1,74 mld. euro, piaţa fiind influenţată atunci de aşa-numitul atac speculativ asupra leului. Ulterior, criza şi-a pus amprenta puternic şi pe această piaţă.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tranzacţii spot (la vedere), dar şi operaţiuni de tip swap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO