Bănci și Asigurări

Leul s-a ingrasat in raport cu dolarul, dar si fata de euro

25.10.2004, 00:00 13



Intrarile de valuta fac din leul romanesc o moneda mai puternica de la o zi la alta, independent de necesare performante in productivitatea muncii si eficienta in economie.



La final de octombrie, leul consemneaza o apreciere nominala de la inceputul anului atat fata de euro, cat si in raport cu dolarul american (0,08%, respectiv 0,13%).



Mai mult, episodul de slabire a dolarului inceput saptamana trecuta ii face din nou fericiti pe clientii bancilor sau ai firmelor de leasing care au rambursat finantari in moneda americana: cursul leu/dolar calculat de BNR vineri este cu 2% sub cotatia din 22 octombrie 2003. Adica sa tot iei credite in dolari.



Relativa ieftinire a dolarului s-ar putea transforma intr-o supapa nesperata de atenuare a costurilor din ce in ce mai grele ale importurilor de titei. Si astfel, cursul de schimb se dovedeste din nou o ancora importanta pentru dezinflatie.



De asemenea, aprecierea reala a leului, sensibil peste tinta maxima de 4% indicata la inceputul anului de BNR, infrumuseteaza imaginea indicatorilor macroeconomici, inclusiv pe cea a puterii de cumparare, care ajunge astfel sa creasca peste noapte.



Cat despre anuntata variabilitate in crestere a cursului, aceasta nu poate avea decat un singur sens de baza, respectiv de scadere, avand in vedere intrarile de valuta care cresc fara ca liberaalizarea contului de capital sa fie inca deplina.



Si aceasta pentru ca o miscare de curs in sensul deprecierii nu poate avea loc decat prin intervensii masive ale BNR, care ar putea ajunge sa cumpere si un miliard de euro intr-o luna in acest scop, cu costurile de rigoare pentru sterilizarea ulterioara a leilor aruncati in piata.



Cursul leu/euro nu este decat cu 5,8% mai sus decat in urma cu un an. In lipsa unor interventii semnificative ale bancii centrale, leul a avut o noua saptamana glorioasa, cu un castig de 2% fata de dolar, respectiv 0,15% fata de euro.



Leul a continuat sa se aprecieze si in ultima zi a saptamanii trecute, insa intr-un ritm mai lent. Euro a fost evaluat vineri de Banca Nationala la 41.086 de lei, cu 10 lei mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a continuat, de asemenea, sa se deprecieze, insa pierderea de vineri a fost de numai 19 lei, pana la un curs de 32.552 de lei. Comparativ cu inceputul saptamanii, leul a castigat 552 de unitati fata de dolar si 216 unitati fata de euro.



Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 41.110/41.130 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Sedinta de tranzactionare a decurs dupa scenariul celorprecedente, jucatorii cumparand valuta in primele ore. Astfel, cotatiile au urcat usor, pana la o maxima de 41.135 de lei/euro (offer). Dupa ce acest nivel a fost atins, trendul s-a inversat, iar cotatiile au coborat treptat pana la inchidere, pe fondul unor vanzari timide de valuta. "Piata a fost linistita, cotatiile osciland intr-o banda ingusta. Volumele tranzactionate au scazut simtitor fata de zilele precedente. Jucatorii tranzactioneaza in continuare prudent, asteptand o interventie a BNR", a comentat un dealer. Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a fost joi de 112 milioane de euro, depasind cu sase milioane de euro pe cel al vanzarilor. Operatiunile interbancare au totalizat 132 de milioane, mai putin de jumatate din media saptamanii precedente. Volumul total tranzactionat joi pe piata a fost de 245 de milioane de euro.



Pe pietele internationale cursul a oscilat vineri intr-o banda ingusta, in jurul valorii de 1,2630 dolari/euro. Spre sfarsitul zilei cursul a urcat insa la 1,2680 de dolari/euro. Analistii prognozasera o depreciere mai rapida a dolarului, pana la un curs de 1,30 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au coborat usor, osciland intre 17% si 18% pe an, in contextul apropierii sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.



Banca Nationala a intervenit si in ultima zi a saptamanii trecute pentru a steriliza excesul de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 8.400 de miliarde. Pana la finalul sedintei au fost plasate depozite in valoare de numai 2.975 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an. Jucatorii considera ca decalajul mare dintre sumele planificate si cele atrase se explica prin nivelul redus al lichiditatilor din piata, dupa o saptamana in care BNR a intervenit aproape in fiecare zi. razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO