Bănci și Asigurări

Leul se decupleaza de regiune si continua sa se aprecieze

Leul se decupleaza de regiune si continua sa se aprecieze
29.01.2009, 18:17 12

Leul a continuat sa castige teren in fata euro la cursul oficial pentru a cincea zi la rand, iar cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta pe piata interbancara, chiar in timp ce alte monede din regiune au fost lovite de un nou val de deprecieri.

BNR a calculat un curs de 4,2314 lei pentru un euro, cu 0,26 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat in schimb 4,52 lei, urcand la 3,2406 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri in fata euro pe pietele internationale. De altfel, evolutia monedelor din regiune a fost in ultima vreme de sens contrar celei a dolarului, reflectand retragerea investitorilor din plasamentele riscante catre active sigure (cum sunt considerate titlurile pe termen scurt emise de trezoreria americana).
"Piata a fost calma, cu volume reduse de tranzactionare. Leul s-a decuplat de celelalte monede, care au pierdut teren in fata euro", a comentat un dealer. Aparitia unor ordine mai mari de vanzare de valuta in apropierea pranzului, cand BNR calculeaza cursul oficial, a reaprins suspiciunile privind prezenta discreta a bancii centrale pe piata.
Pe parcursul sedintei de tranzactionare euro a oscilat intr-o banda ingusta la Bucuresti, intre 4,22 si 4,25 lei.
In prima parte a saptamanii leul s-a intarit, beneficiind de o imbunatatire a sentimentului regional. Dupa ce BNR ar fi intervenit energic vinerea trecuta pentru a se opune deprecierii leului, potrivit afirmatiilor dealerilor, saptamana aceasta suspiciunile privind noi interventii au fost mult mai reduse.
Pe piata monetara interbancara dobanzile stationeaza la niveluri de 13%-15% pe an, incadrand astfel rata la creditul lombard oferit de BNR, setata la 14,25% pe an. Analistii raman pesimisti in privinta perspectivelor leului, chiar in conditiile in care BNR a dovedit ca este gata sa intervina pe piata.
Banca centrala detine rezerve importante de valuta, situate la 26 de miliarde de euro in decembrie. Totusi, ultima luna a anului trecut a adus o scadere surprinzatoare a rezervelor, cu un miliard de euro. Piata asteapta saptamana viitoare anuntarea nivelului rezervelor la sfarsitul lui ianuarie, in conditiile in care dealerii considera ca sume importante au fost cheltuite in cadrul interventiilor frecvente pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO