Bănci și Asigurări

Leul se face tot mai puternic si n-are ce sa-l sperie

05.05.2004, 00:00 20



Leul se arata neasteptat de puternic in aceasta prima parte a anului. Aprecierea consemnata de moneda nationala dupa patru luni nu se prea potriveste cu graficul anticipat de piata, insa nu se intrevede nici amenintarea unei corectii semnificative, in conditiile in care piata nu duce deloc lipsa de intrari de valuta, dimpotriva.



Din perspectiva jucatorilor de pe piata, Banca Nationala se arata hotarata sa-si urmareasca obiectivul de reducere a inflatiei, chiar cu pretul sacrificarii deficitului comercial, care a urcat puternic (cu 46%) in primul trimestru.



De altfel, pozitia BNR fata de piata valutara le-a dat multa bataie de cap dealerilor in primele patru luni ale anului, semnalarea unor intentii de cumparare care, pana la urma, nu s-au vazut in evolutia cursului, conturand tabloul unei "ambiguitati constructive impinse la extrem". In joc mai intra si variabila euro/dolar, insa cu toate influentele nu prea mari, piata vede cursul in jurul a 41.000 de lei/euro la lumatatea anului.



Cursul leu/euro a coborat cu ceva mai bine de doua puncte procentuale de la inceputul anului, cand se situa la un nivel de 41.117 lei/euro.



In aceeasi perioada, dolarul a urcat cu 2,3 puncte, ramanand insa sensibil sub cotatiile inregistrate in urma cu un an.



Leul inregistra ieri o apreciere de 1,14% fata de cosul valutar compus din euro-75% si dolar-25%, acumulata in perioada scursa din acest an.



"A fost o apreciere neasteptata a leului fata de cos in primele patru luni ale anului, care va trebui recuperata cu siguranta", afirma Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.



De ce? "Pentru ca nu ne permitem inca o formula in care ne-deprecierea leului sa nu agraveze problema deficitului extern, in lipsa unor intrari de capital cu adevarat puternice", spune Sporis.



Nivelul confortabil al inflatiei pe primele patru luni ale anului, estimat la circa 3%, ar da suficient spatiu pentru o depreciere a leului, mai ales ca urmeaza perioada de vara, cu scaderi ale preturilor la alimente, iar alte surse de presiuni inflationiste nu se intrevad.



In acest scenariu, Cristian Sporis vede un curs leu/euro de 40.800-41.000 lei/euro la sfarsitul lunii iunie.



"Nu exista o presiune pe curs atat timp cat pe piata este valuta foarte multa, iar casele de schimb ale bancilor continua sa cumpere sume importante", arata Adrian Parvulescu, arbitrajistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).



De unde vine acest surplus de valuta? "N-as putea spune, insa cert este ca repatrierile de valuta cu care eram obisnuiti in luna aprilie si care creau o anumita presiune pe curs, nu au mai aparut", remarca Parvulescu. In aceste conditii, ar putea fi vorba fie de decizii de reinvestire a profiturilor, fie cu o amanare a repatrierilor, care ar putea inca sa produca efecte pe piata valutara.



Atmosfera relaxata de pe piata a fost intretinuta si de strategia de interventii a Bancii Nationale, relativ rare si in proportii care nu au provocat influente puternice. Mai mult, nivelul mentinut ridicat al dobanzii de interventie a facut ca bancile sa evite pozitiile lungi, preferand sa vanda valuta si sa plaseze leii in depozite pe o luna la banca centrala.



Cat despre fluctuatiile in raportul euro/dolar, Adrian Parvulescu nu intrevede influente semnificative, data fiind ponderea redusa a dolarului in cosul valutar. Pentru jumatatea anului, el anticipeaza un curs in jurul a 41.000 de lei.



Si chiar daca nivelul actual al aprecierii leului poate fi considerat ridicat, ramane destul timp pana la sfarsitul anului, pentru eventuale corectii. "Mai usor se duce cursul in sus pentru a corecta, eventual pozitia leului, decat in cazul in care ar fi nevoie de o corectie in jos", spune Parvulescu.



"Nivelul aprecierii este usor surprinzator in acest moment, in sensul ca nu se inscrie deloc in grafic", apreciaza Cristian Ditescu, senior dealer al ABN Amro Bank Romania.



In functie de ce se mai intampla cu raportul euro/dolar, Ditescu anticipeaza ca scenarii posibile pentru sfarsitul lui iunie fie un curs de peste 41.000 de lei/euro, daca euro trece de 1,23 $ si se mentine, dar insa nu este exclus nici sa vedem cursul euro/leu revenind spre 40.000 de lei, daca moneda europeana va aluneca din nou spre 1,17-1,18 $ dupa cresterea care se intrevede in perioada urmatoare.



"Calculata dupa noua compozitie a cosului, deprecierea calculata pe medii zilnice nu este deloc mare (0,82%), mai ales ca inflatia pe patru luni este cu putin peste 3%. Nu exista presiune pe curs, iar BNR nu are interes sa intervina intrucat nu exista pericolul unor fluctuatii majore care sa afecteze inflatia", spune Mitica Calaigiu, dealer la HVB Bank. El estimeaza ca, pana la jumatatea anului, cursul ar putea urca spre 41.000 de lei/euro pe fondul unor cumparari de valuta, insa piata in ansamblu are toate sansele sa ramana calma.





Dolarul pierde pe toate fronturile



Leul a continuat sa se aprecieze si in a doua sedinta de tranzactionare a lunii mai. BNR a calculat ieri un curs de 40.255 de lei pentru un euro, cu 42 de lei mai putin decat la cotatia precedenta. Dolarul american s-a depreciat cu 321 de unitati, fiind evaluat la 33.358 de lei. Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat ieri puternic, cotatiile monedei europene urcand pana la 1,2088 de dolari/euro.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 40.290/40.320 de lei/euro. In prima parte a sedintei, s-a vandut puternic, cotatiile ajungand la 40.260 de lei/euro. Dupa atingerea acestui minim jucatorii au inceput sa cumpere, cotatiile urcand pana la 40.345 de lei/euro. Intrucat BNR nu a mai intervenit pe piata, trendul de vanzare a fost reluat, cotatiile coborand pana la 40.260/40.290 de lei/euro la inchiderea sedintei de tranzactionare. Pe piata monetara, dobanzile la depozitele over-night au ramas la valori ridicate, osciland intre 21% sI 21,5% pe an. Banca Nationala nu a mai intervenit ieri pentru atragerea excedentului de lichiditati.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO