Bănci și Asigurări

Leul se întăreşte surprinzător, ajutat de ştirile externe

Leul se întăreşte surprinzător, ajutat de ştirile externe

Autor: Liviu Chiru

25.10.2010, 23:56 34

Leul a recuperat în ultimele două şedinţe de tranzacţionareaproape tot terenul pierdut în faţa euro de la jumătatea lunii,beneficiind de îmbunătăţirea sentimentului investitorilorinternaţionali după discuţiile dintre liderii mondiali privindcombaterea "războiului" deprecierii monedelor dintre China şiStatele Unite ale Americii.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2727 lei pentru un euro, cu3,56 bani sau 0,8% sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 5,23bani sau 1,7%, până la 3,0431 lei.

"Apetitul investitorilor pentru activele mai riscante a crescutsusţinut de mesajul liderilor financiari din G20 de adoptare aratelor de schimb determinate de pieţe", au comentat analiştiiPiraeus Bank. În paralel, pieţele internaţionale aşteptau ieri noiindicii privind noul pachet de stimulente monetare pe care Fed-ul(banca centrală a SUA) îl pregăteşte.

În aceste condiţii, majoritatea monedelor de pe pieţeleemergente din regiune au înregistrat aprecieri faţă de euro. Leul afost ajutat şi de detensionarea situaţiei de pe scena politicălocală, în condiţiile în care moţiunea de cenzură împotrivaGuvernului (care va primi mâine votul Parlamentului) pare să aibătot mai puţine şanse să treacă.

Euro era cotat ieri dimineaţă la deschiderea pieţei valutareinterbancare la 4,2930 lei, după ce coborâse încă de vineri searasub pragul de 4,3 lei. În prima parte a zilei piaţa a testat pragulde 4,27 lei, cotaţiile stabilizându-se ulterior peste acest nivel.În mod similar, la Budapesta euro a coborât ieri la 272,7 forinţi,cel mai scăzut nivel din ultimele zece zile, investitorii aşteptândşi decizia băncii centrale privind nivelul dobânzii-cheie. Zlotulpolonez s-a întărit de asemenea, cotaţiile coborând pe piaţa de laVarşovia până la 3,95 zloţi pentru un euro.

Analiştii locali au însă aşteptări limitate în privinţapotenţialului de întărire în continuare a leului, în condiţiile încare a recuperat 1% în faţa euro în numai două zile. În plus, noiprobleme ar putea să apară dacă discuţiile Guvernului cu delegaţiaFondului Monetar Internaţional aflată la Bucureşti, care au decursbine până acum, vor deveni tensionate.

Pe piaţa monetară interbancară dobânzile pentru termenele foartescurte au urcat uşor, la 3%-4% pe an, odată cu începutul unei noiperioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO