Bănci și Asigurări

Leul slabeste in fata dolarului

30.08.2004, 00:00 6



Leul a incheiat saptamana trecuta cu o pierdere de doua puncte procentuale fata de dolarul american, in timp ce cursul leu/euro a ramas relativ stabil, consemnand o crestere de numai 12 unitati.



Banca Nationala a calculat vineri un curs de 41.010 lei pentru un euro, cu 15 unitati mai scazut decat joi, respectiv cu 0,5% sub cotatia de la inceputul anului.



Dolarul a fost cotat la 33.902 lei, intr-o crestere semnificativa indusa de revirimentul inregistrat de moneda americana pe pietele internationale, in contextul inceputului de scadere a pretului petrolului si al asteptarilor optimiste privind evolutia economiei americane. Astfel, euro a fost cotat in scadere, pana la 1,20 dolari. La Bucuresti, dolarul a atins varful saptamanii joi, cand cursul a urcat la 33.985 de lei pentru un dolar.



De la inceputul anului, cursul leu/dolar consemneaza o crestere de circa 4%, insa fata de cotatia din urma cu o luna leul a inregistrat o apreciere de 0,6%.



In ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, cursul leu/euro a fost relativ stabil. Fata de o cotatie de inchidere de circa 41.015 lei/euro, piata s-a deschis vineri la niveluri de 41.020/41.050 lei/euro.



Piata valutara interbancara a continuat sa inregistreze un excedent de oferta fata de cerere, insa in scadere fata de volumele record atinse pe parcursul lunii iulie, care au insumat aproape 300 milioane de euro.



In acest context, interventiile de sterilizare ale Bancii Nationale au fost mai mici. Astfel, saptamana trecuta, jucatorii au sesizat o singura interventie, realizata luni si care a provocat o crestere a cursului leu/euro cu 0,4%.



Cererea de valuta in crestere de miercuri si joi a impins singura cursul usor in sus, facand inutila o noua interventie a BNR.



Pe piata monetara interbancara, dobanda la depozitele pe o zi au incheiat saptamana la niveluri de 17,78%/19,13%, in crestere usoara fata de sedinta de tranzactionare anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO