Bănci și Asigurări

Liberalizarea pietei a dus tranzactiile valutare la 15 mld. euro

Liberalizarea pietei a dus tranzactiile valutare la 15 mld. euro

Click pentru o imagine mai clara

20.06.2006, 20:26 23

Piata valutara a batut in luna mai inca un record al volumelor de tranzactionare, cu peste 15 mld. euro, dupa ce de la inceputul anului a reusit sa se mentina in fiecare luna deasupra pragului de 10 miliarde depasit in premiera in august 2005.
Cel mai apropiat nivel fusese inregistrat in luna martie, cand tranzactiile cu valute au insumat aproape 14,4 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.
Piata continua sa profite de pe urma liberalizarii contului de capital, tranzactiile realizate de straini detinand de regula cea mai mare pondere. In 2005, varful a fost atins in luna august, cu un volum de 13,4 miliarde de euro, in conditiile in care la vremea respectiva dobanda de politica monetara a BNR se ridica la 8,5%. Acelasi nivel este in vigoare si in prezent, dupa ce din septembrie 2005 si pana in februarie 2006 dobanda s-a situat la un minim de 7,5% pe an.
Chiar daca volumele cresc, evolutia cursului de schimb al leului este relativ moderata, fluxurile de sensuri contrare ajungand sa determine un anumit echilibru. Astfel, daca in luna aprilie cursul mediu al leului inregistra o depreciere de 3,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, in luna mai deprecierea s-a corectat pana la 3,1%. Comparativ cu sfarsitul lui 2005, cursul mediu al leului inregistra luna trecuta o depreciere de 4,2%, fata de 4,6% in aprilie.
Cel putin dupa cum arata datele statistice, varfurile sezoniere legate de sarbatorile de Craciun si de Paste au ajuns sa fie decalate cu o luna, fiind consemnate in ianuarie si mai. Oricum, transferurile de valuta de la romanii care muncesc in strainatate nu mai constituie motorul principal al cresterii volumului tranzactiilor valutare, in conditiile in care intrarile de bani au stagnat in primele trei luni ale acestui an cu 858 mil. euro, fata de 860 de milioane in aceeasi perioada din 2005.
In schimb, valoarea depozitelor in lei deschise de nerezidenti in banci locale a urcat in aprilie la peste 5 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), suma fiind de 16 ori mai mare decat in aprilie 2005, cand BNR a deschis accesul strainilor la constituirea de depozite la termen in moneda nationala. Pe de alta parte, datele provizorii ale bancii centrale indica o stagnare a investitiilor de portofoliu facute de straini in instrumente ale pietei monetare pe primul trimestru al acestui an, cu 55,7 milioane de euro - nivel inregistrat si in trimestrul I din 2005. In acelasi timp insa, participatiile la capital ale nerezidentilor au crescut la sfarsitul lunii martie 2006 la 16,4 miliarde de euro, fiind cu aproape un miliard de euro mai mari decat in primele trei luni ale anului trecut.
Un alt factor care influenteaza din ce in ce mai vizibil miscarile de pe piata valutara de la Bucuresti il constituie sincronizarea acesteia intr-o masura tot mai mare cu celelalte piete din regiune. Asa se face ca daca intr-o zi se depreciaza zlotul sau forintul, inseamna ca nici leul nu are o sedinta de tranzactionare linistita, miscarile de capital realizandu-se la nivel regional.
Din fericire, pe piata de la Bucuresti intra fluxuri de valuta legate de investitii directe, majorari de capital, privatizari, transferuri de la muncitorii din strainatate, care balanseaza retragerile de plasamente pe termen scurt. Rezulta astfel o volatilitate mai mare a cotatiilor, insa intr-o marja relativ restransa, miscarea de pendul a cursului putand tempera apetitul pentru tranzactii speculative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO