Bănci și Asigurări

Listarea Erste la Bucuresti, de asteptat pe 14 februarie

Listarea Erste la Bucuresti, de asteptat pe 14 februarie

Click pentru imaginea intreaga

25.01.2008, 17:15 11

Actiunile Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 14 februarie, ceva mai tarziu fata de asteptari. Initial, austriecii promisesera listarea pana la sfarsitul lui 2007, pentru a le permite salariatilor BCR cu actiuni Erste sa-si poata lichidiza mai usor investitiile, la expirarea perioadei de blocaj de un an.
Intre timp, pretul unei actiuni Erste a scazut atat de mult, incat probabil cei circa 8.000 de salariati ai BCR care detin actiuni Erste nu se vor simti incurajati sa vanda. Dimpotriva, pretul ar putea constitui un stimulent pentru investitorii interesati sa cumpere. Schimbul de actiuni BCR cu titluri Erste s-a realizat la un pret de 45,90 euro pe actiune.
In contextul crizei internationale care a contaminat si piata locala, este putin probabil ca in prima jumatate a anului sa aiba loc si alte listari la bursa.
Intarzierea listarii Erste la Bucuresti a fost determinata in principal de aspecte de ordin tehnic, respectiv de compatibilizarea sistemelor si procedurilor bursei si Depozitarului central local cu cele de la Viena si Praga. Erste va fi market maker.
In ultimele zile, pretul unei actiuni Erste a ramas sub pragul de 40 de euro, in ciuda unor tentative de revenire. Marti fusese inregistrat chiar un minim de 35 de euro/actiune.
In aceste conditii, capitalizarea bursiera a bancii a continuat sa scada dramatic, coborand sub pragul de 12 miliarde de euro, pana la 11,9 miliarde de euro. Ieri, pretul a oscilat amplu intre 39 si 40 de euro, incercand sa se echilibreze la cota de 39,5 euro/actiune.
Analistii bancii elvetiene UBS - printre cei mai pesimisti in privinta situatiei macroeconomice a Romaniei, dar si a Erste, au renuntat la recomandarea de vanzare pentru investitorii in actiuni ale bancii austriece. UBS are acum o recomandare neutra, insa a ajustat tinta de pret pentru urmatoarele 12 luni de la 47 de euro pe actiune la numai 42 de euro. Analistii nu considera ca Erste ar trebui sa faca o majorare de capital. Banca austriaca isi va publica pe 29 februarie rezultatele pe 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO