Bănci și Asigurări

Lupta pe dobanzi continua la depozitele promotionale

27.04.2010, 23:00 52

Bancile vin in continuarecu dobanzi promotionale la depozite care depasesc 8% pe an, nevoiade a atrage bani de la clienti impiedicand si scadereasemnificativa a costului creditelor.

Grecii de la Piraeus Bankincearca sa atraga fonduri in lei cu un depozit pe zece saptamanicu dobanda progresiva, care porneste de la 8% pe an si ajunge la10% pe an, astfel ca randamentul mediu se situeaza la 8,5% pe an,cu doua puncte procentuale peste dobanda-cheie a BNR.

Suma minima pentruconstituirea unui depozit pe zece saptamani este de 1.000 de lei,iar banca nu percepe comision de retragere a banilor in ziuascadentei. Piraeus are in oferta si un depozit pe 100 de zile cu odobanda de 8,25% pe an la lei si 3,75% pe an la euro. Pentru a-sicreste baza de clienti, banca a redus recent suma minima deconstituire a unui depozit de la 10.000 la 8.000 de lei.

Si Emporiki Bank, o altabanca greceasca, controlata insa de grupul francez Credit Agricole,vine cu o oferta prin care clientii primesc o dobanda mai mare dacaaleg sa-si prelungeasca depozitele in euro ajunse la maturitate. Deexemplu, pentru depozitele pe trei luni banca plateste o dobanda de3,3% pe an, care urca la 3,5% dupa prima reinnoire si la 3,7% pe andupa a doua reinnoire, cu conditia sa se pastreze constante suma siperioada de timp.

Bancile grecesti au printrecele mai mari dobanzi la depozite de pe piata, la produselepromotionale bonificatiile ajungand la 8,75% pe an la lei si 4,5%pe an la euro, in conditiile in care dobanda medie pe piata ajungela 7% pe an la lei si 2,5% pe an la euro. Pe fondul problemelorfinanciare cu care se confrunta Grecia, bancile cu actionariat elense vad nevoite sa isi majoreze baza de depozite, pentru a depindemai putin de finantarile primite de la grup. Acestea au in prezentportofolii dezechilibrate pentru ca in anii de boom ai creditariiau dat imprumuturi mai mari decat depozitele atrase, activitateafiind sustinuta cu bani ieftini de la banca-mama.

Miscarea bancilor grecestivine pe o piata unde tendinta generala este de ajustare adobanzilor atat la credite, cat si la depozite. De exemplu, ING aredus saptamana aceasta cu un sfert de punct procentual, pana la7,25% pe an, dobanzile la depozitele pe o luna si trei luni in lei,in timp ce BRD a dus bonificatiile in jurul dobanzii-cheie aBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO