Bănci și Asigurări

Mai greu, dar vom vedea si o diversificare a instrumentelor de politca monetara

26.04.2004, 00:00 26



Obligatiuni, certificate de depozit emise de banca centrala, certificate de trezorerie in lei cu scadente mici, o luna, trei si sase, si titluri de stat in valuta. Viitorul se arata roz si la capitolul diversificarii instrumentelor de politica monetara si de gestiune a lichiditatilor pe care bancile le vor avea la indemana.



Dupa o lunga perioada de tatonari, Banca Nationala se pregateste sa lanseze luna viitoare primele sale emisiuni de certificate de depozit destinate bancilor comerciale. Banca centrala intentioneaza sa-si intareasca astfel capacitatea de sterilizare a excesului de lichiditati de pe piata monetara si, implicit, de control asupra inflatiei.



Cel putin intr-o prima faza, noile instrumente vor avea maturitatea de trei luni.



Decizia BNR de a lansa certificatele de depozit se bazeaza pe considerentul ca depozitele pe o luna folosite pentru absorbtia lichiditatilor de pe piata interbancara se dovedesc insuficiente, chiar cu o dobanda majorata pana la 21,25% din noiembrie anul trecut.



Pentru inceput, certificatele bancii centrale vor putea fi cumparate numai de bancile comerciale, insa exista si posibilitatea deschiderii ulterioare a accesului la aceste instrumente si pentru persoane juridice si persoane fizice, dupa modelul pietei titlurilor de stat.



O alta surpriza a acestui inceput de an o constituite lansarea primelor obligatiuni emise de catre banci. Succesul pe care l-a inregistrat BRD, care a vandut in numai patru zile obligatiuni in suma de 500 miliarde de lei, nu poate face altceva decat sa incurajeze si alti emitenti ca aceasta ar putea fi una dintre cele mai simple cai de finantare si totodata de dispersie a riscului.



La capitolul obligatiuni "pe fir" sunt dupa cum arata ultimele informatii existente in mediul financiar, emisiunile Raiffeisen Bank, Alpha Bank sau Banc Post.



BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi mentine, cel putin in acest moment, inclinatia spre euroobligatiuni - oficialii bancii reiterand ideea emiterii, pe pietele externe, de obligatiuni denominate in euro undeva in toamna acestui an.



Ca bancile vor apela, mai devreme sau mai tarziu, la emiterea de obligatiuni pentru diversificarea surselor atrase este evident. Si asta cu atat mai mult cu cat prelungirea maturitatilor la sursele atrase devine o prioritate pentru marea parte a jucatorilor din sistemul bancar. Mai ales pentru aceia cu expunere foarte mare pe piata creditarii, unde scadentele incep sa fie impinse treptat spre scadente medii si lungi. Mentinerea economiilor din banci la nivele destul de mici, si mai ales reticenta fata de scadentele lungi, obliga acum bancile sa gaseasca alte surse pentru a-si asigura lichiditatile pe termene mai lungi. De la credite externe, la imprumuturi de la bancile mame si pana la obligatiuni.



Simplist vorbind diferenta, din punctul de vedere al bancilor, dintre un depozit bancar clasic pe o perioada mai lunga si obligatiuni consta in faptul ca daca in cazul primei variante banii pot fi retrasi si inainte de scadenta, si deci banca nu se poate baza pe ei pe intreaga perioada, in cazul obligatiunilor posibilitatea rascumpararii inainte de termen costa mult mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO