Bănci și Asigurări

Mai multe banci cu BERD si IFC actionari, mai mute finantari asigurate

13.12.2004, 00:00 18



Banca Europeana pentru Investitii (BERD), cu plasamente insumand aproape 600 milioane de euro, si International Finance Corporation (IFC) - divizia de investitii a Bancii Mondiale, cu peste 200 milioane de dolari, se detaseaza in investitorii ce cele mai extinse pozitii in sectorul financiar romanesc.



Anul 2004 bate toate recordurile in conditiile in care ambele institutii au virat cele cate 111 milioane de dolari reprezentand tranzactia de cumparare a pachetului de 25% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR) plus doua actiuni, respectiv etapa de preprivatizare a celei mai mari banci romanesti.



Cele doua institutii financiare internationale au intrat recent si in actionariatul Banc Post - a cincea banca de pe piata, obtinand pachete de cate 7,28% din capitalul social in urma conversiei unor credite de cate 8 milioane de dolari. BERD si IFC fac pereche si la Miro Bank, recent rebotezata in ProCredit Bank - specializata in finantarea micilor intreprinzatori, cu pachete initiale de cate circa 20%.



Cea mai importanta pozitie detinuta de BERD este insa in actionariatul Bancii Transilvania, cu cea mai mare participatie individuala, de 15% din capitalul social. Pana acum, BERD a sustinut aceasta banca alocandu-i finantari de aproape 50 milioane de euro.



De asemenea, BERD este prezenta printre actionarii Bancii Tiriac si ai Alpha Bank.



BERD a continuat sa isi extinda participatiile in banci romanesti, fara a se fi atras pana in prezent din nici o astfel de investitie, desi unele sunt destul de vechi.



"Este adevarat ca la un moment dat trebuie sa ne gandim si la exituri, si o facem. Strategia noastra este sa nu mentinem astfel de pozitii pe perioade mai mari de 4-5-6 ani", a declarat pentru ZF Jean-Marc Peterschmitt, director al diviziei de Bank Lending din cadrul BERD.



El sustine ca implicarea BERD in sistemul bancar nu afecteaza concurenta, ci dimpotriva, o stimuleaza. "Finantam consolidarea sistemul bancar in ansamblu. Pentru a ne retrage dintr-o investitie de capital trebuie sa luam in considerare randamentul obtinut printr-o anume modalitate de exit - vanzare catre un investitor strategic ori catre actionarul principal existent", spune Peterschmitt.



Cu toate acestea, situatia finantarilor acordate pana in prezent arata in mod evident ca principalii beneficiari ai acestora sunt bancile in care BERD detine si o participatie la capitalul social, avand astfel un interes direct in sprijinirea activitatii institutiei respective pentru sporirea valorii investitiei facute.



BERD a contribuit substantial la dezvoltarea unei piete a creditului ipotecar, pentru care a alocat circa 115 milioane de euro pentru asigurarea surselor de finantare pe termen lung pentru banci precum BCR, Bancpost, Banca Transilvania sau HVB Bank.



De asemenea, institutia deruleaza un program de finantare pentru firme mici si mijlocii prin care a deschis linii de credit in valoare de peste 100 milioane de euro, prin mai multe banci, intre care BCR, Bancpost, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Volksbank sau Banca Tiriac.



Vizibil mai modeste, investitiile IFC se disting mai ales sub forma parteneriatelor cu BERD in actionariatul BCR si al Bancpost. IFC are in vederea extinderea unei astfel de pozitii si la Banca Tiriac, pentru care ar putea aproba un credit convertibil in actiuni si unde BERD este prezenta de multi ani.



Pana de curand, cele doua institutii reprezentau aproape singurele surse de finantare pe termen mediu si lung pentru bancile romanesti, insa situatia s-a mai schimbat o data cu imbunatatirea perceptiei de risc a pietelor externe fata de Romania. Cert este ca piata bancara se bazeaza preponderent pe finantare externa, acumuland datorii de peste trei miliarde de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO