Bănci și Asigurări

Mai multe tranzactii cu caruri in iulie

13.08.2004, 00:00 14

Oficialii RomCard apreciaza ca numarul total al tranzactiilor cu carduri procesate in luna iulie a fost de aproximativ 1,4 milioane. Tranzactiile la comercianti s-au ridicat la 268.000, din care 13.000 au fost realizate off-line, pe imprinter. De asemenea, in luna iulie s-au realizat si 1.100 de tranzactii de plati on-line din magazinele virtuale romanesti.
"Majoritatea punctelor de desfacere isi pastreaza si imprinterele manuale cu toate ca au montate POS-uri", a declarat Marin Mitroi, director general RomCard. "Astfel, comerciantul se asigura ca va procesa tranzactia chiar si in situatia in care POS-ul nu functioneaza sau cand valoarea tranzactiei este mare si vanzatorul are dubii in legatura cu cardul sau cand POS-ul afiseaza mesajul "contactati banca emitenta", a adaugat Mitroi.
Utilizarea imprinterelor s-a inscris pe un trend descendent, fapt evidentiat si de scaderea numarului de tranzactii lunare de la aproximativ 60.000 in 2002, la 13.000 in luna iulie. Cu toate acestea, organizatiile internationale Visa si MasterCard recomanda autorizarea vocala in cazul tranzactiilor cu sume mari realizate in locatiile care prezinta grad ridicat de risc in ceea ce priveste frauda.
Numarul de agenti economici care au semnat contracte cu bancile membre RomCard este in jur de 7.500, majoritatea acestora avand un singur punct de lucru. RomCard tine evidenta locatiilor de acceptare a cardului la comerciant in puncte de desfacere.
Prin punct de desfacere se intelege o unitate a unui agent economic la care pot fi instalate unul sau mai multe POS-uri si/sau imprintere. In primele sapte luni din 2004, numarul punctelor de desfacere ale Bancii Comerciale Romane, BRD - SocGen, Bancii Tiriac si Raiffeisen Bank au crescut cu 1.200. Astfel, numarul punctelor de desfacere administrate de membrii Romcard a ajuns in iunie la 9.811, fata de 8.780 cat era la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO