Bănci și Asigurări

Maragkoudakis se retrage de la sefia Bancii Romanesti

18.06.2009, 16:15 64

De la 1 iulie, Andreas Maragkoudakis, 65 de ani, se retrage din pozitia de director general al Bancii Romanesti, filiala locala a grupului elen National Bank of Greece (NBG), dupa mai mult de 4 ani de mandat.

Adunarea Generala a Actionarilor bancii din luna mai a hotarat insa prelungirea mandatului lui Maragkoudakis de vicepresedinte al Consiliului de Administratie. El a preluat conducerea bancii in primavara lui 2005, inlocuindu-l pe Petru Rares.
La momentul respectiv, bancherul grec avea deja o experienta de 7 ani pe piata romaneasca, ocupand functii de vicepresedinte la Alpha Bank si Bancpost. Pe parcursul mandatului sau, banca a crescut de la o cota de piata de sub 2% la circa 3,5%.
El a venit cu o strategie ambitioasa de crestere a cotei la 5% pana in 2007 si de extindere a retelei la 80 de unitati. Pentru aceasta, grecii au majorat constant capitalul social al bancii, sustinand cresterea organica. Si la sfarsitul lui 2008 au adus 100 mil. euro la capital. Tinta de extindere a retelei a fost depasita, banca numarand peste 100 de unitati inca din 2007, insa cu cota de piata a fost mai greu, aceasta ajungand doar la circa 3,5% din activele totale ale sistemului. Un proiect discutat in timpul mandatului sau, dar nerealizat inca, este rebrandingul pentru eliminarea asemanarii de culoare cu galbenul Raiffeisen Bank.
In 2007, NBG a concurat pentru preluarea CEC, insa oferta a fost respinsa de autoritati.
Dupa retragerea lui Maragkoudakis, interimatul de director general urmeaza sa fie asigurat de Crina Cosma, 58 de ani, in prezent director general adjunct, afirma surse bancare. 
Ea a venit la Banca Romaneasca la inceputul lui 2007, fiind numita director general adjunct si membru in Consiliul de Administratie. Ea a fost desemnata sa coordoneze Divizia Operatiuni si Divizia Business Processes&Organization. Pana atunci facuse parte din echipa de management a Bancpost.
Banca a obtinut anul trecut un profit net de 26,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO