Bănci și Asigurări

MasterCard: Doar o treime din carduri au fost emise din initiativa posesorului

05.11.2009, 23:12 22

Numai o treime din posesorii de card au fost la banca sa isialeaga singuri cardul, majoritatea cardurilor emise fiind dininitiativa angajatorului, a universitatii sau chiar a bancii, adeclarat Denisa Mateescu, general manager pe Romania si RegiuneaBalcanilor, MasterCard Europe, in cadrul unui forum privind piatacardurilor.
"Card seekers (cautatorii de carduri - n.r.), asa cum i-am numitnoi pe cei care se duc la banca din proprie initiativa sa isialeaga cardul, sunt tineri cu educatie superioara din Capitala saudin orasele mari. Tot acestia sunt cei care utilizeaza cardul maimult pentru cumparaturi decat pentru retrageri de numerar si, ingeneral, au mai multe carduri, cel putin unul de debit si unul decredit", spune Mateescu.
MasterCard a realizat un studiu pe piata cardurilor din Romania inperioada ianuarie-iunie 2009, pentru a identifica obiceiurile,atitudinile si perceptia romanilor vizavi de mijloacele de plataelectronice.
Principalele motive pentru care un client se duce singur la bancasi solicita emiterea unui card sunt necesitatea de a avea accespermanent la banii sai (in 54% din cazuri), dorinta de a tinesocoteala mai usor cheltuielilor (21%) si evitarea de a avea asuprasa numerar (19%).
Principalele trasaturi pe care le urmareste un client la achizitiaunui card sunt costurile. Comisioanele de emitere si deadministrare conteaza in proportie de 33% in cazul unui card dedebit si de 28% in cazul unui card de credit. Pe locul doi indecizia de achizitie a unui card urmeaza dobanzile, fie ele pentrueconomiile din cont sau pentru imprumutul luat prin card.
"Studiul mai arata ca, exceptan-du-i pe cei care platesc numai cucardul (2% din posesorii de card platesc cumparaturile numai princard), doua treimi din respondenti au cardul cu ei zilnic, fie cail folosesc sau nu. Deci la acest capitol nu avem de luptat preamult", spune Mateescu.
In medie, un roman detine 1,2 - 1,5 carduri, acesta fiind produsulcel mai utilizat de clientii bancilor. Cardurile de debit detin opondere de 89% din totalul cardurilor emise si de 87% din cardurileutilizate. Reflectand piata tanara a cardurilor din Romania, mediade varsta a unui card de debit este de 2,5 ani, perioada aproapeegala cu cea a principalului card pe care il detine un roman, semai arata in studiu. In acest interval de timp, de 2-3 ani,infrastructura mijloacelor de plata electronica s-a dezvoltatputernic.
Numarul de carduri emise a crescut de la 9 milioane la peste 13milioane, numarul de POS-uri a inregistrat aproape o dublare de la48.000 la 81.000, iar numarul de ATM-uri a avansat de la 6.000 la9.000, potrivit datelor prezentate de compania de consultanta ATKearney.
Romania ramane insa codasa la capitolul plati electronice,comparativ cu tarile europene. "Tranzactiile cu bancnote inca detino pondere ridicata in Romania, de 76%, fata de tarile din EuropaCentrala si de Est unde ponderea este de 44% sau tarile din vestulEuropei unde ponderea este de 22%", spune Andrei Cretu, consultantla AT Kearney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO