Bănci și Asigurări

Merrill Lynch: Piata vede Erste ca pe un Logan, noi ca pe un Aston Martin

Merrill Lynch: Piata vede Erste ca pe un Logan, noi ca pe un Aston Martin

Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR

27.09.2007, 17:55 16

"Poate ca suntem putin prudenti cu tintele de profit ale BCR, dar dati-ne 3-6 luni sa vedem ce iese din masurile pe care le-am decis recent, sa vedem cum va arata banca dupa aceste schimbari ample si apoi poate vom fi mai curajosi. Deocamdata suntem in mijlocul unei schimbari masive", a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, raspunzand unei intrebari din partea unui analist al Merrill Lynch care voia sa stie de ce nu sunt imbunatatite si tintele de profit ale BCR daca tabloul descris de Erste privind atat mediul economic romanesc, cat si banca este atat de optimist.
"Nu-mi place intrebarea", i-a raspuns initial Treichl zambind analistului care sugera, in cadrul conferintei cu investitorii organizata vinerea trecuta la Brastislava, ca poate managementul detine anumite informatii pe care nu le face publice din moment ce nu este mai ambitios.
In raportul emis in urma conferintei, banca de investitii Merrill Lynch noteaza ca Treichl "a cerut timp", fara sa mentioneze vreun aspect negativ care sa justifice mentinerea tintelor de profit la nivelurile anuntate inca din toamna trecuta, dupa preluarea controlului asupra BCR, respectiv majorarea profitului net cu 40% pe an pana in 2009. De asemenea, Merrill Lynch retine majorarea tintei privind costurile de integrare a BCR, de la 90-100 mil. euro la 140 mil. euro, insa considera ca BCR are un potential substantial de a suporta din surse proprii astfel de costuri.
Divizia de la Londra a bancii americane Merrill Lynch considera ca noua structura de management a grupului Erste ar trebui sa conduca la rezultate superioare tintelor anuntate, idee valabila si in cazul BCR in particular pornind de la considerente precum restructurarea schemei de personal mai ampla decat se astepta piata (reducere cu 26% din 2006 pana in 2008) sau performantele economiei. "Investitorii par sa priveasca Erste Bank drept un Logan, considera analistii Merrill Lynch, referindu-se la subevaluarea actiunilor din ultimele luni, care totusi au rezistat mult mai bine decat altele la turbulentele de pe pietele de capital. Analistii descriu masina romaneasca drept "automobilul popular ieftin si voios, disponibil in curand si in Marea Britanie".
"Dupa potential, noi vedem Erste mai degraba ca pe un Aston Martin DB9, daca managementul va reusi sa imbine perspectivele solide de crestere durabila din regiune cu un focus mai mare pe transmiterea de mesaje pozitive pietei", spune Merrill Lynch.
Analistii bancii americane continua sa recomande cumpararea de actiuni Erste, cu o tinta de pret de 66,5 euro. Conform estimarilor Merrill Lynch, BCR va contribui anul viitor cu 16,4 euro (24,66%) la formarea pretului pe actiune al Erste Bank, iar potentialul de crestere economica a Romaniei cu 4,5 euro.
In ultima perioada, pretul actiunilor Erste nu a mai trecut de 55 de euro.
Grupul BCR, care include cea mai mare banca locala si toate subsidiarele sale, a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 139,5 milioane de euro (464,6 milioane de lei), conform standardelor internationale de contabilitate, in crestere cu 21,4% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Din aceasta suma, austriecilor de la Erste le-a revenit o cota de circa 101 milioane de euro, conform participatiei de 69,17%.

Danila: Folositi mai mult instrumentele de hedging

"Fac un apel atat catre bancheri, cat si catre companii sa foloseasca mult mai mult instrumentele de hedging (acoperire a riscului valutar), aceasta mai ales in contextul in care exista volatilitati ridicate pe piata valutara. Sectorul real se protejeaza prea putin la riscul valutar si in general este vorba despre o protectie naturala care insa nu acopera intregul risc, mai ales pentru companiile care apeleaza la credite in valuta si nu au activitate de export", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Totusi, el apreciaza ca turbulentele recente de pe pietele internationale - care au generat o depreciere a leului de peste 9% - nu au avut efecte negative, "ceea ce demonstreaza ca sistemul reactioneaza bine la socurile externe".
"Abordarea prudenta, precum si tehnicile din ce in ce mai sofisticate de management al riscurilor au reprezentat elemente de baza in cresterea stabilitatii sectorului, iar ca exemplu in acest sens este rata foarte scazuta a creantelor neperformante, de sub 1%, aceasta in conditiile dinamicii semnificative a creditului", afirma Danila. El spune ca anul 2008 va debuta sub auspiciile implementarii Acordului Basel II la nivelul sistemului bancar, iar aceasta va insemna un pas mare inainte in ceea ce priveste modul de abordare, cuantificare si gestionare a riscurilor prezente si viitoare - de credit, de piata si operational - precum si in stabilirea nivelului minim al capitalului necesar.
"Competitia pe piata bancara este in crestere si trebuie sa remarcam faptul ca aceasta are un caracter internationalizat. Provocarea reprezentata de competitie este benefica in primul rand pentru clienti, efectele acesteia concretizandu-se in costuri mai atractive si in diversificarea si integrarea ofertei de produse si servicii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO