Bănci și Asigurări

Millennium BCP are sediu in Bucuresti

30.10.2006, 17:06 26

Millennium BCP, cea mai mare banca portugheza, a inceput primele investitii in Romania, angajandu-se sa plateasca o chirie lunara de 20 euro/mp pentru un spatiu de birouri clasa A cu suprafata de 3.160 de metri patrati, situat in apropierea Pietei Victoria din Bucuresti.
In aceste conditii, portughezii si-au asumat costuri anuale de 758.400 de euro pentru sediul central al filialei locale pe care se pregatesc sa o deschida pe piata locala. De obicei, contractele pentru astfel de spatii clasa A sunt incheiate pe perioade de 3-5 ani.
Asta-vara Millennium si-a anuntat intentia de a investi intr-o prima etapa intre 50 si 100 mil. euro pentru lansarea operatiunilor in Romania. Portughezii au platit unul dintre cele mai ridicate preturi din zona pentru cladirea situata pe strada Doctor Felix si data in folosinta chiar anul acesta. De exemplu, birourile din America House au fost inchiriate pentru 17 euro/metrul patrat.
Invinsa de Erste in finala pentru privatizarea BCR, Millennium inregistra la sfarsitul lunii iunie active in valoare de 76,3 mld. euro si a obtinut un profit de 395,8 mil. euro.
Dupa incheierea cursei pentru BCR, oficialii Millennium si-au exprimat de mai multe ori hotararea de a intra pe piata, initial tatonand varianta achizitionarii unor banci mici, iar apoi optand pentru o investitie de la zero. Ramane de vazut cum va putea fi aceasta dezvoltata, in conditiile concurentei din ce in ce mai puternice.
Millennium are ambitia de a pune pe picioare o banca de retail, sustinand ca detine o reteta foarte eficienta pentru cresterea afacerilor in domeniu. Printre bancherii contactati de portughezi pentru formarea unei echipe de management se numara Dan Sandu, care a parasit recent pozitia de vicepresedinte al Citibank Romania.
Inca nu este clar sub ce forma ar putea colabora portughezii cu belgienii de la Fortis, care detin o participatie directa minoritara la Millennium. Cel putin deocamdata, nu exista informatii privind decizia Fortis de a inchiria spatii in nume propriu, insa este cunoscut ca a angajat o firma de resurse umane pentru recrutarea de personal specializat. Anul trecut cele doua banci au infiintat un joint-venture pe piata asigurarilor din Portugalia, in care Fortis detine 51% si care a crescut rapid datorita folosirii capacitatii de distributie a celei mai mari banci portugheze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO