Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi din ce în ce mai mari pentru datoria publică: Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, închid săptămâna la o rată de referinţă de 9,35% pe piaţa secundară, după ce joi au depăşit pragul de 9%

Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi din ce în ce...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2022, 12:20 317

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, închid săptămâna la o rată de referinţă de 9,35% pe piaţa secundară, în creştere de la 9,30% cu o zi în urmă.

Dobânda a făcut joi un salt, la 9,30%, de la 8,95% miercuri, fiind pe un trend ascedent constant, după ce la începutul lunii iunie a depăşit pragul de 8%.

Creşterea randamentelor la titlurile de stat tranzacţionate pe piaţa secundară are la bază creşterea dobânzilor de către băncile centrale din SUA şi Europa în ultima perioadă.

În urmă cu două zile, Rezerva Federală din SUA a majorat dobânda cu 0,75 puncte de bază, iar Banca Naţională a Elveţiei a majorat joi dobânda de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 0,25%, o decizie care a suprins marile pieţe financiare din întreaga lume. Tot joi, Banca Centrală a Ungariei a decis creşterea dobânzii cu 50 de puncte, până la pragul de 7,25% după ce forintul s-a depreciat la un nivel record.

În urma înăspririi politicilor monetare, investitorii cer dobânzi mai mari la titlurile de stat, ceea ce face ca valoarea acestora să scadă.

 

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, de pe 24 februarie, piaţa titlurilor de stat de la Bucureşti a devenit mai tensionată, cu o creştere a dobânzilor şi a randamentelor de tranzacţionare. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai greu şi insuficient pentru că dobânzile cerute de bănci şi investitori au fost din ce în ce mai mari.

În cursul zilei de joi, 16 iunie, au fost tranzacţionate 99  titluri denominate în lei, cu un volum total de 2,7 mld. lei, şi 2 titluri în euro, cu o valoare de 3,9  mil. euro.

La titlurile de stat pe 6 luni, în lei,  dobânda a urcat vineri la 8,01%, de la 7,94% joi , iar la cele cu scadenţa la 3 ani, în lei, rata a avansat  la nivelul de 9,15%, faţă de cel de 9,13% cu o zi în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO