Bănci și Asigurări

Misterele pieţei RCA continuă. Preţurile pentru o poliţă RCA au crescut cu între 15% şi 46% din aprilie 2023 până în prezent. Ce se întâmplă de fapt cu preţurile şi cum au crescut atât de mult în perioada unei plafonări?

Autor: Mircea Nica

18.05.2024, 11:23 484

Preţul unei poliţe RCA pentru exemplul simulat şi analizat de ZF a înregistrat creşteri între 15% şi 46% pentru aceeaşi maşină, condusă de acelaşi şofer, în loc să i se micşoreze nivelul primei de asigurare, având în vedere o clasă de bonus-malus B3 în prezent faţă de B2 în aprilie 2023 Cât de eficient mai este sistemul de bonus-malus în condiţiile în care pe măsură ce clasa de bonus, respectiv reducerea aplicată preţului unei poliţe RCA, creşte, tariful creşte şi el?

Piaţa asigurărilor RCA, motorul întregii industrii a asigurărilor din România, pare că în continuare dă semne de turbulenţe, de data aceasta printr-o anomalie a preţurilor la poliţele RCA, care deşi sunt limitate printr-o formă de plafonare, continuă să crească între 15% şi 46%, în condiţiile în care clasa de bonus-malus începe să devină inutilă.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, ZF a efectuat simulări pe anumite platforme de brokeraj luând ca exemplu acelaşi autovehicul şi acelaşi şofer analizat în luna aprilie 2023, momentul în care a început plafonarea tarifelor RCA. Astfel, pentru un autovehicul, marca Renault Megane, fabricat în anul 2016, cu o capa­citate cilindrică a motorului de 1.600 cmc, cu o putere de 140 cai, condus de un şofer cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, cu o clasă de bonus-malus B3, însemnând o reducere a nivelului de primă de 15% a primei de bază, ofertele asigurătorilor RCA pleacă de 1.976 lei pentru o perioadă de 12 luni şi ajung până la peste 3.900 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO