Bănci și Asigurări

Misu Negritoiu, ING: Evolutia creditarii se va inrautati

Misu Negritoiu, ING: Evolutia creditarii se va inrautati

Misu Negritoiu, CEO al ING Bank

29.01.2009, 18:16 70

Sansele pentru o revigorare a creditarii in perioada urmatoare sunt reduse, considera Misu Negritoiu, seful ING Bank Romania, in conditiile in care atat cererea clientilor, cat si oferta bancilor de finantari vor fi in scadere.

"Din perspectiva ofertei, accesul la finantare este ingreunat pentru majoritatea bancilor; mai mult, inrautatirea asteptata a activitatii economice face bancile tot mai reticente in a credita populatia sau firmele", afirma Negritoiu.
Datele BNR arata ca in noiembrie si decembrie creditul pentru populatie si companii a scazut atat pe lei cat si pe valuta (daca se elimina efectul deprecierii cursului). Practic, in aceste doua luni bancile au vandut mai putine credite decat s-au rambursat, ceea ce a dus la o scadere a soldului.
Daca pe retail o incetinire abrupta era de asteptat, in conditiile in care reglementarile mai dure impuse de BNR din octombrie s-au suprapus cu penuria de lichiditati de pe pietele internationale, evolutia slaba pe zona de corporate i-a surprins chiar si sefii bancii centrale.
Inghetarea creditarii din toamna si inrautatirea indicatorilor economici - de la productie industriala la constructii sau vanzari de retail - i-au facut pe mai multi analisti sa isi diminueze semnificativ previziunile privind cresterea economica in 2009, coborand chiar in zona negativa.
Misu Negritoiu spune ca temperarea asteptarilor privind cresterile salariale sau chiar teama privind pierderea locului de munca, la care se adauga dobanzile ridicate si deprecierea cursului, vor diminua si cererea de imprumuturi.
In ciuda problemelor cu care marile grupuri financiare s-au confruntat in ultima luna, Negritoiu considera ca este putin probabil un nou episod similar caderii Lehman Brothers din octombrie trecut, in conditiile in care guvernele au aratat ca sunt gata sa intervina pentru a preveni o noua furtuna pe pietele financiare.
Totusi, el nu exclude posibilitatea unui alt faliment rasunator in afara, avand in vedere ca deja planurile guvernamentale aplicate presupun eforturi uriase. Care ar fi urmarile unui asemenea faliment?
"Impactul asupra pietelor emergente ar fi unul deosebit de puternic, atat prin deteriorarea semnificativa a increderii in aceste piete, cat si prin restrangerea puternica a finantarii acestor piete. Dat fiind ca Romania are un grad de risc ridicat in cadrul economiilor emergente, este posibil sa ne afecteze destul de puternic. In consecinta, contractia economiei care, probabil, are loc in momentul de fata s-ar accentua", apreciaza Negritoiu.
Gigantii americani Citigroup si Bank of America au apelat din nou luna aceasta la ajutorul statului, in timp ce guvernul britanic a pregatit o noua infuzie de capital in sistemul bancar.
Si bancile elene, care au o prezenta puternica pe plan local, sunt de asemenea ajutate de stat, iar banca centrala a Greciei le-a recomandat chiar atentie fata de expunerile in statele din Balcani, unde vad pericolul unor turbulente puternice.
Inclusiv grupul olandez ING a primit luna aceasta un sprijin din partea guvernului olandez si a anuntat disponibilizarea a 7.000 din cei 130.000 de angajati, dupa ce a incheiat anul trecut cu pierderi de un miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO