Bănci și Asigurări

Misu Negritoiu, ING: Timp de 20 de ani doar am mimat si am vulgarizat economia de piata

Misu Negritoiu, ING: Timp de 20 de ani doar am mimat si am vulgarizat economia de piata
16.09.2009, 00:00 85

Fara adoptarea euro Romania nu are solutii la problemele uneieconomii care lucreaza deja in moneda europeana in timp ce necertam pe o dobanda la lei care nu mai influenteaza decat o piatamarginala, afirma Misu Negritoiu, directorul general al INGBank.

"Ungaria isi permite luxul sa nu se gandeasca la euro, pentru caare piete in forinti, asa cum Polonia are piete in zloti, dar noinu avem in lei. Cred ca este fezabil sa facem corectiile cele maiimportante in 2010-2012, pentru ca avem nevoie in primul rand derestabilirea echilibrelor de baza din economie, nu de convergentareala, pe care nu o vom atinge niciodata."

El considera ca BNR ar putea stimula mai mult creditarea in leiprin reducerea dobanzii, insa atat timp cat da mesaje ca leul va fistabil in raport cu euro, iar clientul vede cat este diferentialulde dobanda, sigur se imprumuta in euro, pentru ca are un costpreferabil chiar si daca leul se mai depreciaza.

Bancherul afirma ca "sub plapuma" unei stabilitati relative lanivelul politicii monetare, in profunzimea economiei reale seintampla lucruri dramatice, se lupta pentru evitarea falimentului,pentru supravietuire.

"Foarte putine companii se mai gandesc la credite noi,majoritatea fiind preocupate sa restructureze datoriile pe carele-au acumulat deja. Discutia despre asa-zisa confruntare dintrebanci si companii nu are obiect, pentru ca noi suntem maiinteresati chiar decat proprietarii ca o afacere sa nu dea falimenttinand cont de expunerile pe care le avem. Sunt insa si situatiicand fie nu ne asculta, fie continua sa ceara bani, desi volumulvanzarilor a scazut foarte mult." El considera ca Guvernul nu estecapabil sa administreze masuri complexe de stimulare a economiei,iar iesirea din criza va veni de la sine.

O speculatie statistica

Negritoiul sustine ca ideea ca in trimestrul IV al acestui an sereia cresterea economica este doar o mica speculatie statisticabazata pe faptul ca in trimestrul IV 2008 aveam deja o scadere maiputin observata, iar acum este de asteptat ca ultimele trei luniale anului sa nu fie atat de mult sub perioada corespunzatoare din2008, cum au fost primele doua trimestre. "Este doar un joc decuvinte si de lasere colorate fara relevanta, pentru ca per intreganul scaderea va fi tot in jur de 8%."

Cat priveste revenirea economiilor occidentale, el spune ca nueste sigur nici cat de sustenabila este, nici cat de mult se vareflecta in Romania. In acelasi timp, Negritoiu nu crede in rolulpe care l-ar putea avea investitiile publice din cauza birocratieicare intarzie foarte mult orice proiect. "Pana se ia o decizie,trece criza." La fel de iluzorie este in opinia sa si teoria cafondurile europene pot fi "solutia salvatoare". De altfel,Negritoiu crede ca la nivelul opiniei publice apare o nouadezamagire ca urmare a faptului ca intrarea in UE si in NATO nu s-adovedit a fi panaceul sperat care sa aduca prosperitate.

"S-a vazut bine ca desi ai un cadru stimulativ si primestisprijin, nu-ti baga nimeni in traista." In fine, nu crede ca sepoate conta pe economisirea interna, atat timp cat oamenii auinclinatie spre consum dupa 50 de lipsuri. "Nu ne putem compara cuChina unde exista cu totul alt tip de societate. Ce economisireexista in Italia sau Grecia? Si totusi o duc bine."

Capacitate de guvernare limitata

Fost responsabil guvernamental la inceputul anilor '90 (ministrusi apoi consilier prezidential), Negritoiu acuza capacitatea deguvernare limitata din Romania, demonstrata si in perioada2005-2008.

"Din 20 de ani, numai in 4 am guvernat fara nicio asistenta dinpartea FMI si am dat-o in bara, ceea ce ar trebui sa ridice semnede intrebare asupra capacitatii de guvernare. Aveam cele mai multeresurse si cea mai favorabila conjunctura si totusi n-am reusit sale administram."

Din acelasi motiv el crede ca supraincarcarea Guvernului cugestionarea de fonduri pentru stimularea economiei ar constituidoar risipa de resurse. "Trebuie sa ne vedem limitele si sa nuincercam sa facem ce fac altii fara a avea aparatul loradministrativ. Romania ar avea mai mult de castigat din politicieconomice neutrale, din scutiri fiscale decat din subventii."

Dupa 20 de ani de tranzitie, Negritoiu sustine ca Romania aratat obiectivele majore de schimbare atat a sistemului economic,cat si a celui politic.

"Sistemul politic este deformat incepand cu Constitutia, careintretine tensiunile legate de statutul si rolul presedintelui saual guvernului, in timp ce la capitolul economie de piata doar ammimat si vulgarizat conceptele, fara a putea construi piete cuadevarat functionale. Ne-am miscat doar impinsi de la spate, dupaniste retete care ne-au fost vandute din afara si din lipsa deconvingere ca sunt cele mai bune solutii doar am mimatimplementarea si n-am stiut sa actionam cand au aparut probleme.Asa se face ca dupa 20 de ani sistemul nu furnizeaza bunastareaasteptata, iar daca nu ne intoarcem la notiunile de baza - muncaasidua, inovatie, competitie reala, transparenta, echitate - nu vomajunge nicaieri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO