Bănci și Asigurări

Misu Negritoiu, noul sef al ING Romania

Misu Negritoiu, noul sef al ING Romania

Misu Negritoiu, 56 de ani, lucreaza la ING de aproape un deceniu

26.06.2006, 19:53 161

Obiectivul noului presedinte este cresterea cotei de piata a bancii la 8-10%.
Misu Negritoiu, 56 ani, va prelua la 1 august pozitia de director general al ING Bank Romania si presedinte al Comitetului de Tara al ING Romania, care include compania ING Asigurari de Viata.
Dupa aproape zece ani de la intrarea in banca, din care sase a detinut pozitia de director general adjunct, Negritoiu ii succede belgianului Dirk Serbruyns, care isi incheie mandatul de trei ani la Bucuresti si urmeaza sa preia functia de director de program in cadrul managementului serviciilor pentru corporatii la ING Amsterdam. "Incredintam conducerea bancii managementului local, cu deplina convingere ca marile transformari ce vor avea loc in directia extinderii activitatii bancare vor fi realizate cu succes de echipa din Romania", a declarat Serbruyns.
Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain, dupa ce in ultima vreme mai multe companii multinationale precum Vodafone, Coca-Cola sau Unilever au incredintat unor romani managementul subsidiarelor locale.
La sfarsitul trimestrului I 2006, ING era a patra banca de pe piata dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 6,3%.
Misu Negritoiu va pastra in subordinea directa divizia de servicii pentru clientii companii, numarul doi in banca urmand a fi belgianul Albert Roggemans, 57 de ani, numit director general adjunct responsabil cu serviciile pentru persoane fizice si vicepresedinte al comitetului de tara al ING Romania. Anterior, Roggemans a fost director al retelei de distributie a serviciilor de retail la ING Belgia. Al doilea director general adjunct va fi Giovanna Ionescu, care se ocupa de infrastructura IT.
La incheierea mandatului, Serbruyns spune ca singurul sau regret ar fi ca ING nu a lansat mai devreme programul de retail. "Avem planuri mari pentru retail, iar obiectivele de crestere a acestei activitati in Romania ocupa in acest moment un loc central in strategia grupului", afirma Serbruyns.
Intrata pe piata spre sfarsitul lui 1994, ING a avut pana acum patru sefi straini - Anthony van der Heijden, Ralph Hammers, Jan Op de Beeck si Dirk Serbruyns. Negritoiu spune ca tinta sa principala este atingerea unei cote de piata de 8-10%, obiectiv pe care il considera fezabil in 3-5 ani.
"Nu avem alt obiectiv decat cresterea cotei de piata, prin propriile resurse", a declarat Negritoiu pentru ZF.
El afirma ca structura de grup financiar va fi completata pana la sfarsitul anului cu o noua entitate - ING Factoring, iar serviciile de brokeraj derulate pana acum prin ING Securities urmeaza sa fie integrate in structura bancii, care a si obtinut licenta de broker. Negritoiu mai spune ca in curand va fi infiintata si o subsidiara de asset management. De asemenea, divizia de real estate a ING se uita cu atentie la piata imobiliara locala.
Venirea lui Negritoiu la ING in 1997 a coincis cu intrarea in industria bancara dupa mai multi ani de experiente in zona politica si care i-au prilejuit inclusiv primul contact cu grupul olandez, in 1994, cand era consilier al fostului presedinte Ion Iliescu. "Nu-mi pare rau ca mi-am schimbat cariera si ma vad lucrand aici pana la pensie".
Negritoiu nu este un client prea interesant pentru o banca pentru ca nu ia credite din principiu, are o atitudine conservatoare fata de risc, deci nu ar juca la Bursa nici daca nu ar avea probleme de conflict de interese, si isi pastreaza banii in depozite in lei. El este client fidel al ING.
Spune ca nu ar vrea sa lucreze pentru alte institutii financiare, desi a primit oferte de la banci din top 10, si nici banca centrala nu reprezinta o tentatie.
"Nici nu mai avem timp, nici eu, nici BNR, pentru ca nu cred ca bancii centrale i-ar trebui un guvernator de peste 60 de ani", afirma el.
Inainte de 1990, Negritoiu a lucrat in comertul exterior, cu misiuni temporare la New York si Los Angeles. Intre 1992-1993 a fost ministru de stat cu problemele economice in guvernul Vacaroiu, dupa care s-a "refugiat" la Cotroceni din cauza neintelegerilor cu membrii Cabinetului.
Misu Negritoiu povesteste ca angajarea sa la ING in 1996, ca sef serviciu corporate finance, a reprezentat o mare incercare, in conditiile in care ii lipsea experienta practica in domeniu. Dupa patru ani a venit si aprobarea BNR pentru ocuparea unei pozitii de conducator de banca.
Zilele trecute l-a sunat pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru a-l informa in legatura cu numirea sa in functia de director general al ING Bank.
In noua pozitie, semnatura sa nu capata mai multa greutate, insa poate beneficia in plus de dreptul de veto al directorului general.
"Oricum eu dau semnatura numai pe avizul de la risk management. Si chiar daca teoretic pot sa trec peste decizia lor, n-o voi face niciodata, inclusiv pentru ca am o atitudine mai conservatoare fata de risc. In plus, tot ce intra in sistem poate fi vazut de oriunde din reteaua grupului, de la Cluj si de la Amsterdam, si daca ceva nu este in ordine, se poate semnala imediat", spune Negritoiu.
Asa explica lipsa emotiilor cand semneaza contracte de credit si de peste 100 de milioane de euro, dar si faptul ca la ING "costul riscului" este aproape de zero.
"N-am avut nici un 'tun' din partea vreunui client, pentru ca ne selectam cu atentie clientii. Apoi ei cresc si crestem si noi odata cu afacerile lor."
Negritoiu explica ascensiunea sa in banking in buna masura prin abilitatile de comunicare si relatiile "transpartinice" pe care si le-a facut dupa '90, cand a ocupat mai multe functii in aparatul guvernamental si apoi la Cotroceni si in fostul PDSR.
"Daca as fi ramas in partid, as fi avut sanse la o cariera politica, insa din punct de vedere personal era extrem de anevoios sa continuu in postura de 'sarac si cinstit', pentru ca nu am avut nici o afacere si nici n-am fost niciodata adeptul 'vamurii' cand detineam o functie publica", afirma Negritoiu.
El spune ca dupa 2000 n-a mai avut discutii serioase pentru a reveni in politica.
"Venind in banca, am descoperit ca sunt cunoscut, iar asta imi deschidea usile." Implicit, banca a avut de castigat, iar Negritoiu este acum recompensat.
Sustine ca nici dupa ce a venit la banca nu a inceput vreo afacere personala. A investit intr-o casa la Cornu si tot acolo are 50 de stupi de albine, insa desi a investit circa 10.000 de euro in utilaje de imbuteliere, nu a gasit clienti, asa ca firma Apicornu a fost lichidata si acum are un stoc de o tona de miere bruta. Mai are un cazan de tuica la Dabuleni, in satul natal, dar nu are gand sa-l concureze pe guvernatorul Isarescu, care a investit in viticultura.
Negritoiu considera ca mediul de business a trecut la un nou ciclu in care tranzactiile mari cu statul s-au epuizat si companiile private preiau rolul principal. Insasi piata bancara a intrat intr-o noua epoca, in conditiile in care a devenit competitiva, transparenta, dar cu volume si marje mici.
"Companiile private romanesti pot genera tranzactii mari, insa nu sunt suficient de dezvoltate, inca nu au afaceri mai mari de 300-400 milioane de euro, asa ca fac afaceri mai mici. Iar subsidiarele multinationalelor au alte solutii de finantare", spune Negritoiu.
El crede ca va mai dura unul-doi ani pana cand sa apara din nou tranzactii de proportii.
"Business-ul se asaza, este mai predictibil, mai echilibrat, ceea ce reprezinta o consecinta a maturizarii pietei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO