Bănci și Asigurări

Modificările la „Prima casă“ nu vor întârzia reluarea programului

Autor: Ciprian Botea

18.01.2011, 23:48 38

Clienţii care contractează credite prin "Prima casă" vor gajaconturile curente deţinute la banca finanţatoare, potrivitproiectului de hotărâre de guvern prin care se va reglementafuncţionarea programului în 2011, însă modificările aduse nu vorîntârzia reluarea vânzării de împrumuturi.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), careadministrează garanţiile de stat în cadrul programului "Primacasă", este gata să primească dosare pentru credite ipotecareimediat ce hotărârea de guvern privind continuarea programului vafi publicată în Monitorul Oficial, spun reprezentanţii instituţiei.În linii mari, condiţiile au rămas aceleaşi de anul trecut, astfelcă nu mai este nevoie de semnarea unor noi convenţii de aplicare anormelor programului.

"Vom putea primi dosare de garantare pentru Prima casă dupăpublicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privindcontinuarea programului. În acest moment nu avem solicitări degarantare în aşteptare", au declarat pentru ZF reprezentanţiiFNGCIMM. Fondul a sistat primirea cererilor pe 31 decembrie 2010,aşteptând alocarea unui nou plafon de garanţii.

Plafonul alocat în 2011 pentru garantarea creditelor acordateprin Prima casă este de 200 mil. euro, reprezentând suma rămasăneutilizată din plafonul de 700 mil. euro alocat pentru anultrecut, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicatsăptămâna aceasta. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul EmilBoc a arătat într-un interviu la postul public de radio că plafonulva fi suplimentat doar după epuizarea acestor sume şi în urma uneianalize. Având în vedere o valoare medie a garanţiilor acordatepână acum, de 41.000 de euro, rezultă că vor putea fi aprobateaproape 4.900 de dosare de credit. Pe tot parcursul anului trecutau fost acordate aproape 20.000 de credite în cadrulprogramului.

În plus faţă de anul trecut, clienţii vor fi obligaţi să vină cuo garanţie suplimentară prin instituirea în favoarea băncii a unuigaj pe conturile curente deţinute, pentru prevenirea situaţiilor încare s-ar pune proprire pe aceste conturi pentru stingereadatoriilor către alţi creditori.

De asemenea, se prevede posibilitatea reeşalonării,rescadenţării sau chiar a schimbării valutei în care a fost acordatîmprumutul pentru a se evita trecerea creditului la restanţă şiexecutarea garanţiei. Creditele nu pot fi însă restructurateînainte ca Fondul să verifice dacă acest proces afecteazăcondiţiile de eligibilitate a programului şi valoarea garanţieiacordate iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO