Bănci și Asigurări

NBG a castigat 14 mil. euro la noua luni pe seama reducerii costurilor

27.11.2008, 17:34 21

Majorarea profitului a avut loc pe fondul reducerii drastice a ponderi costurilor in totalul veniturilor, de la 74% in septembrie 2007 la 57% in septembrie 2008, desi banca a continuat extinderea retelei teritoriale cu inca 46 de unitati, ajungand la un total de 131, iar numarul angajatilor s-a marit cu 395, pana la 1.676.

Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 37% in decurs de un an, insumand 57 mil. euro, in conditiile in care soldul creditelor a crescut cu 70%, pana la 2,17 mld. euro. Totusi, castigurile din comisioane au avut o evolutie modesta de doar +3%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 22%, pana la 52 mil.euro. 
Dinamica finantarilor pentru companii a intrecut-o pe cea a creditelor de retail: 71% fata de 69%, insa componenta portofoliului ramane echilibrata, cu un sold de 1 mld. euro pentru persoanele fizice si respectiv 1,13 mld. euro pentru clientii companii.
Toate aceste finantari se bazeaza insa pe resurse de la banca-mama, avand in vedere ca Banca Romaneasca avea in septembrie depozite atrase de 731 mil. euro, care acopera numai 33% din volumul creditelor acordate.
In ultima vreme, banca a majorat puternic dobanzile acordate la depozite, platind 14,25% pe an pentru a atrage lei si pana la 6,25% pe an pentru resurse in euro.
Conform propriilor estimari, banca a reusit sa-si extinda cota de piata pe diferite segmente, cea mai mare crestere fiind inregistrata pe zona creditelor ipotecare: plus 2,3 puncte procentuale, pana la 8%, ceea ce o pozitioneaza drept unul dintre jucatorii importanti. In acelasi timp, cota la creditele de retail a crescut cu 0,7 puncte, pana la 4%, in timp ce la corporate banca a castigat 1,1 puncte, detinand 4,5% din piata, per total ajungand la o cota de 4,3% din piata creditului privat.
Deteriorarea conditiilor financiare pentru clienti s-a reflectat in cresterea ponderii creditelor neperformante de la 0,6% la 0,9% din totalul portofoliului, insa net sub media industriei. Gradul de acoperire a acestora cu provizioane a continuat sa urce pana la 120%, fara a lua in calcul colateralul.
Managementul bancii a anuntat de luna trecuta ca a adoptat o abordare mult mai selectiva in acordarea de finantari, mai ales in deservirea de clienti noi - asa cum fac de altfel majoritatea bancilor.
Banca-mama precizeaza ca ponderea creditelor de consum fara garantii acordate in valuta se situeaza la numai 3% din portofoliu. Pe segmentul de retail, creditele de consum in valuta detin o pondere de 28%, incluzandu-le pe cele cu garantii imobiliare, fata de o medie a pietei de 38%, potrivit datelor proprii.
"Expunerea fata de creditul de consum in valuta este sub media pietei si in cea mai mare parte acoperita cu garantii imobiliare." Bancherii greci nu sunt prea optimisti in privinta evolutiei economiei romanesti in 2009, anticipand o crestere a PIB de 3,7% si o acoperire a deficitului extern cu investitii straine directe de numai 21%.
La nivel de grup, profitul net la noua luni a scazut cu 7%, la 1,2 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO