Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: Bancile sunt cele care slabesc Bursa

06.08.2008, 19:43 19

Bancile domina piata financiara, o distorsioneaza si au o contributie covarsitoare la starea Bursei, slabind-o prin presiunea mare pe care o exercita asupra preturilor la finantarile pentru companii, afirma Misu Negritoiu (desen), directorul general al ING Bank Romania.
"Piata de capital este sufocata de comportamentul dominant al bancilor, care nu sunt preocupate decat sa-si mareasca expunerea pe clienti. Ar fi chiar in avantajul bancilor sa mai distribuie din riscurile in finantare si catre piata de capital sau fondurile de investitii. De fapt, este un semnal de alarma daca toata finantarea corporate ajunge sa stea pe umerii bancilor pentru ca, daca se intampla ceva rau in economie, tot bancile vor incasa si socul, in timp ce pe pietele vestice riscurile sunt impartite intre segmentele pietei financiare", comenteaza Negritoiu.
Bancherul explica actuala conjunctura prin faptul ca finantarea de la banci este foarte accesibila si comoda pentru clienti. De asemenea, depozitele bancare au dobanzi foarte atractive pentru plasamente.
"Concurenta pe piata corporate este foarte mare, creditul inca este relativ ieftin, iar unii jucatori au redus si solicitarile de colateral. In cele din urma, este o chestiune de preturi. Banii sunt alocati de multe ori fara pret de referinta, iar unele tranzactii sau categorii de clienti sunt practic subventionate."
Negritoiu considera ca preturile legate de listarea unei companii constituie un aspect marginal, lipsind de fapt stimulentul accesarii pietei de capital inclusiv prin emisiuni de obligatiuni atat timp cat finantarea prin credit sau de la companiile-mama (in cazul multinationalelor) este foarte la indemana.
Seful ING Bank afirma ca segmentul companiilor romanesti mari din industrie este limitat, in timp ce pe pietele vecine s-au dezvoltat mult mai devreme jucatori locali puternici care sustin bursele.
"Structura economiei ne tine in loc pentru ca multinationalele nu fac tranzactii pe pietele noastre. Tranzitia a durat atat de mult, pana in situatii limita in care fie privatizam, fie aveam o mare problema de imagine externa, rezultand o structura dezechilibrata".
Negritoiu spune ca evolutia pietelor financiare pana la sfarsitul anului este marcata de incertitudine, dar nu exclude reluarea tentativelor de listare a unor companii in toamna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO