Bănci și Asigurări

Noile norme de creditare intra in vigoare la sfarsitul lunii

01.08.2005, 18:43 34

Normele privind riscul de creditare privind finantarile acordate clientilor individuali vor intra in vigoare pe 28 august, dupa ce au fost publicate in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute.

Aprobate in sedinta Consiliului de Administratie al BNR din 8 iulie, Normele au fost publicate cu intarziere datorita nemultumirilor exprimate de bancheri privind birocratia excesiva care ar fi fost indusa si formulari care nu erau indeajuns de clare.

In forma curenta, banca centrala a inclus in categoria creditelor pentru investitii imobiliare si creditele ipotecare, dupa ce bancile cerusera o definire mai clara a primei categorii, care sa permita diferentierea. Totodata, creditele de refinantare vor fi incadrate de catre insitutia de credit fie in categoria celor de consum, fie a celor de investitii imobiliare, in functie de natura imprumutului care va fi refinantat.

Forma actuala a Normelor include si un paragraf asupra caruia BNR a convenit cu bancile, privind acceptarea in categoria garantiilor personale a politelor de asigurare pentru riscul de neplata, incheiate de catre imprumutator (banca) sau de catre client.

BNR a mentinut insa obligativitatea institutiilor de credit de a stabili, in cadrul reglementarilor interne, coeficienti de ajustare a veniturilor in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta ale acestora. Totodata, creditorii au obligatia de a reconsidera periodic acesti coeficienti, pe baza unei metodologii proprii.

Totodata, BNR a integrat in text prevederea ca pot face exceptie de la obligativitatea de a intocmi un referat pentru aprobarea credielor de consum, altele decat cele de mare valoare. Imprumutatorii au obligatia de a stabili prin metodologia interna criterii pentru desemnarea creditelor de valoare mare.

Normele inaspresc conditiile de acordare a creditelor, impunand un plafon maxim pentru angajamentele totale de plata (care cumuleaza principalul si dobanda provenite de la toate categoriile de imprumuturi) de 40% din veniturile lunare nete ale debitorului impreuna cu familia acestuia. In cazul creditelor de consum angajamentul lunar de plata nu va depasi 30% din venitul lunar net. Plafonul este de 35% pentru creditele de investitii imobiliare. Datele privind angajamentele de plata vor fi insa oferite de catre debitori, pe proprie raspundere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO