Bănci și Asigurări

Normele proprii au dublat vanzarile de imobiliare la BRD

06.07.2007, 17:39 10

BRD-SocGen a inregistrat in prima luna de creditare sub norme proprii o dublare a vanzarilor de credite imobiliare, comparativ cu luna mai.
Comparatia poate fi usor distorsionata de faptul ca multi clienti au ales in primele luni ale anului sa amane contractarea unui credit, tocmai pentru a se imprumuta sub noile conditii.
La BRD, gradul de indatorare poate urca pana la 70% din veniturile nete eligibile, potrivit normelor proprii de creditare, iar banca aplica o valoare a cosului de subzistenta de 735 de lei, pentru o familie de trei persoane. Valoarea medie a creditelor imobiliare vandute in iunie a fost de 42.000 de euro, cu 20% mai mare decat nivelul din mai.
"Vanzarea de credite a intrat pe un trend stabil dupa o anumita euforie in prima saptamana. Cred ca vom mai merge pe acest trend inca vreo cateva luni, in special pe segmentul de finantari imobiliare", spune Lucian Cojocaru, directorul Directiei Comercial in BRD-SocGen.
Pe zona creditelor de consum, BRD a inregistrat o crestere cu 25% a numarului de imprumuturi acordate in iunie, comparativ cu luna mai. Valoarea medie a unui credit a urcat insa cu 50%, la 4.300 de euro. Volksbank incepe de saptamana viitoare sa vanda credite sub normele proprii, dupa ce a obtinut avizul BNR la jumatatea lunii trecute.
Banca a amanat insa pentru cateva saptamani implementarea noilor norme, luandu-si un ragaz in care sa opereze modificarile necesare la sistemul de scoring si sa isi instruiasca salariatii.
Pana acum doar patru banci au obtinut avizul BNR pentru normele proprii de creditare (Alpha Bank, BRD-SocGen, Volksbank si BCR) desi potrivit ultimelor date disponibile, cel putin 18 institutii de credit l-au solicitat, din luna martie, cand a fost publicat noul Regulament privind creditarea persoanelor fizice.
BCR a inceput sa vanda credite sub normele proprii din 25 iunie.
Banca nu a publicat pana acum date privind evolutia vanzarilor de credite. La momentul anuntarii trecerii la normele proprii, oficialii bancii au aratat ca asteapta o dublare a vanzarilor de credite pe normele proprii.
Alpha Bank este primul jucator din sistem care a inceput creditarea dupa normele proprii, la jumatatea lunii mai.
Dupa prima saptamana de creditare banca vedea o scadere a numarului de clienti eligibili, insa volumele crescusera, in conditiile in care clientii cu venituri mari au putut imprumuta mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO