Bănci și Asigurări

Notarii reduc de 10 ori comisionul la ipoteci

Autor: Liviu Chiru

27.09.2010, 23:55 31

A doua barieră în calea refinanţării creditelor este pe cale săcadă, după ce notarii au propus ministrului justiţiei să le permităsă reducă onorariul perceput pentru refacerea ipotecilor la 100 delei, ceea ce înseamnă o reducere şi de 10 ori.

În prezent, onorariul se calculează ca procent din valoareacreditului, cuprins între 0,5% şi 1%. Astfel, la un credit mediu de50.000 de euro, comisionul este de 250 de euro (echivalentul a1.000 de lei). Măsura vine după ce, din vară, guvernul le-ainterzis bancherilor să mai perceapă comision de rambursareanticipată, care urca până la 4% din valoarea creditului.

"Împreună cu eliminarea comisionului de rambursare anticipată,este o facilitate importantă pentru cei care vor să îşi refinanţezecreditele", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.După aceste modificări, clienţilor care vor să se refinanţeze lerămâne să plătească taxa de evaluarea a imobilului (în medie 100 deeuro), comisionul de analiză a dosarului (de 1%-2% din valoareacreditului) şi asigurările pentru imobil şi de viaţă. Unele bănciau venit însă cu oferte promoţionale, în care renunţă la comisionpentru clienţii care vin de la concurenţă. "Principalele barieresunt nivelul venitului clientului şi valoarea garanţiei. Sunt însăcazuri în care clientul vine de la o dobândă de 11% pe an, la unipotecar, şi poate trece la una de 6% pe an. Rata lunară coboarăspre jumătate, astfel că şi gradul de îndatorare devineacceptabil", spune Bidian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO