Bănci și Asigurări

Noua strategie a RBS Bank: Ne reîntoarcem la corporate

Noua strategie a RBS Bank: Ne reîntoarcem la corporate

Autor: Liviu Chiru

09.09.2010, 23:49 86

RBS România, filiala locală a grupului Royal Bank of Scotland,naţionalizat anul trecut de guvernul britanic pe fondul pierderilormasive, se va orienta din nou cu precădere spre zona serviciilorpentru clienţii corporate, în timp ce ponderea operaţiunilor deretail va fi redusă, spune Johan Gabriels, care a preluat lasfârşitul anului trecut conducerea operaţiunilor.
Grupul britanic a intrat pe piaţa românească în 2008, preluând înurma unei tranzacţii internaţionale filiala olandezilor de la ABNAmro, înfiinţată încă din 1995, care îşi construise o poziţiefoarte puternică pe segmentul de corporate.
"Vom creşte bilanţul pe partea de corporate. Avem deal-uri înlucru, care vor începe să se concretizeze în perioada următoare.Semestrul al doilea va fi mai bun decât prima jumătate a anului", aspus Gabriels la un eveniment organizat cu ocazia a 15 ani deprezenţă a băncii pe piaţa locală.
Belgianul Gabriels a fost adus la conducerea operaţiunilor RBSRomânia în toamna trecută, după ce grupul RBS a renunţat laplanurile de vânzare a filialei locale, în lipsa unor cumpărătoricare să ofere un preţ acceptabil. El spune acum că rolul său estesă implementeze o nouă strategie de creştere pe mai mulţi ani, caresă urce valoarea băncii cu 30%.
Gabriels admite însă că până în decembrie nu va reuşi să recuperezescăderea bilanţului din primele şase luni, activele fiind în iuniecu 15% sub nivelul din vara anului trecut. RBS România a transferatcătre grup credite de 250 de milioane de euro. Astfel, banca maiare în portofoliul local credite de 500 de milioane de euro pe zonacorporate şi de 600 de milioane de euro pe retail. Grupul RBSraportase la Londra o expunere pe credite în România de 832 demilioane de euro în zona corporate şi 544 de milioane de euro peretail pentru sfârşitul lunii iunie. "Vom reduce portofoliul decredite de consum. Nu mai vreau astfel de credite", spune Gabriels.Practic, produsele de retail vor fi oferite doar "la pachet" cusoluţiile de finanţare pentru companii, respectiv banca va încercasă atragă managerii în segmentul serviciilor VIP, iar pentruangajaţi va veni cu conturi de salarii şi credite. Vânzăriledirecte de credite către clientelă vor fi limitate, iar finanţărilevor fi oferite aproape exclusiv cu garanţii imobiliare. Într-uninterviu acordat ZF la începutul mandatului, Gabriels spunea căintenţionează să schimbe modelul de distribuţie pe retail,renunţând la forţa mobilă de vânzări (utilizată de la lansareaoperaţiunilor de retail în 2004), pentru a se concentra pe serviciitranzacţionale, oferite pe baza plaformei de internet banking.Banca operează însă o reţea de sucursală restrânsă, de 31 deunităţi, dintre care trei sunt dedicate clienţilor VIP. Până lasfârşitul anului banca îşi va reloca sediul central, urmând săplece din Piaţa Montreal din Capitală într-o clădire nou construităpe bulevardul Barbu Văcărescu.

Întreaga finanţare este asigurată local
Gabriels spune că banca şi-a majorat baza de depozite, întrucât sepregăteşte pentru o creştere pe creditare, iar politica este dea-şi asigura finanţarea independent de grup. "Banking-ul aredevenit foarte simplu. Luăm fonduri cu 3% pe an (la euro - n.red.) şi îi dăm mai departe", spune Gabriels. El afirmă că grupular fi însă gata oricând să vină cu finanţări dacă "apare mâine undeal bun de 500 de milioane de euro". Totuşi, dependenţa definanţarea locală pune RBS în poziţia de a evita creditele petermen lung, mergând către companii cu finanţări pe cel mult 5 ani,pentru a nu avea un risc prea mare din cauza dezechilibrării pematurităţi între depozitele atrase şi împrumuturile acordate.

Companiile de stat sunt greu de finanţat princredite
Companiile de stat, care au cereri pentru finanţări de volumeimportante şi pe termen lung, ar trebui să ia în considerare şialternativa împrumuturilor prin obligaţiuni, nu doar prin creditebancare, care sunt dificil de structurat într-o astfel de perioadă,spune Adina Enescu, director pentru instituţii financiare şisectorul public al RBS Bank. "Ne-am dori ca multe dintre companiilede stat să se gândească la a accesa piaţa bondurilor în loculfinanţărilor bancare", spune Enescu. Ea afirmă că în prezent se"lucrează" în piaţă la mai multe proiecte de acest tip, însăfinalizarea lor este îngreunată de ezitările clienţilor. În funcţiede profilul companiei, costul finanţării prin vânzările deobligaţiuni poate deveni "foarte bun", apreciază Enescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO