Bănci și Asigurări

Noul regulament al BNR zdruncina piata brokerajului de credite

Noul regulament al BNR zdruncina piata brokerajului de credite

Roxana Gavrila, director de marketing: Analizam solicitarile de preluare a trei companii cu o cota mica de piata. Numarul firmelor de pe piata se va reduce cu 60%

24.11.2008, 17:10 91

Noile norme ale BNR prevad ca institutiile de credit trebuie "sa se asigure ca intermediarii de credit" aplica "aceleasi proceduri ca imprumutatorii". Analiza portofoliului de clienti adusi de intermediari, comparativ cu portofoliul propriu va sta "la baza deciziei imprumutatorului de a continua relatia de afaceri" cu brokerii. Prin urmare, nu doar volumele disbursate vor constitui un criteriu de impartire a pietei brokerilor de credite, ci si calitatea portofoliilor, remarca Roxana Gavrila, director de marketing si comunicare la societatea de intermediere Credit Team.

"Probabil ca vor disparea din brokeri, mai ales din cei care faceau aceasta activitate ca pe una secundara. Cei ramasi isi vor restrange activitatea pentru o perioada, eventual vom asista la fuziuni sau achizitii in piata", a spus Liviu Andrei, director executiv la societatea de intermediere bancara DBSol Consulting, adaugand ca "va fi o perioada dificila pana in primavara anului viitor".
"Exista o tendinta a brokerilor cu o cota mica de piata de a se afilia unor retele puternice, situatie pe care o expunem din propria experienta - Credit Team analizeaza solicitarile de preluare a trei astfel de companii. Prin urmare, vom asista la o reconfigurare a pietei si, cel mai probabil, numarul companiilor de brokeraj se va reduce cu mai mult de 60%", a explicat Gavrila.
Piata de intermediere bancara se afla in stadiu incipient de dezvoltare in Romania, anul trecut fiind intermediat un volum de doar 5% din creditele de retail acordate de banci.
Relaxarea normelor de creditare ale BNR din vara anului trecut a dus la un avant fara precedent al pietei de brokeraj bancar. Fragmentarea pietei locale de brokeraj bancar, unde activeaza un numar estimativ de o suta de societati, a impus institutiilor bancare necesitatea de a incheia parteneriate pentru a beneficia de acoperirea nationala a activitatii de externalizare a serviciilor de creditare. De altfel, doar cativa jucatori au ajuns sa aiba acoperire nationala, in timp ce vasta majoritate a brokerilor au doar o prezenta regionala.
Restrictiile de creditare impuse de Banca Centrala incepand din 22 octombrie au facut insa ca obtinerea unui imprumut sa fie mult mai dificila, anumite banci renuntand chiar la produsele de creditare in franci elvetieni. Serviciile unui broker de credit sunt gratuite pentru clienti, brokerul fiind remunerat de institutia de creditare printr-un comision ce poate atinge si 5% din valoarea creditelor disbursate. Astfel, o stagnare sau o reducere a creditelor intermediate ridica probleme de profitabilitate brokerilor. "In ultima luna, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cererile de credit procesate sunt in crestere. Insa numarul dosarelor aprobate este de sub 50 %", a spus Liviu Andrei de la DBSol Consulting.
In intervalul cuprins intre 15 septembrie si 15 noiembrie, Credit Team a intermediat aproape 2.600 de dosare, echivalentul a 37,4 milioane euro. Mai mult de jumatate din finantari sunt in moneda europeana (56%), 28% sunt finantari in lei, in timp ce 14% sunt credite in franci elvetieni. In aceeasi perioada a anului trecut, societatea a intermediat 2.469 de dosare, echivalentul a 21,6 milioane euro.
Anul trecut, ecartul dintre euro si franci elvetieni in portofoliul brokerului era mult mai redus: 48,6% din finantarile in valoare de 21,6 mil. euro au fost in euro, francii elvetieni detinand o pondere de aproape 32%. Creditele in lei reprezentau 19,5%.
Anterior introducerii noilor norme ale BNR, moneda europeana si francul elvetian detineau primele locuri in preferintele de finantare ale populatiei. Principalul argument este faptul ca imprumuturile in franci sau euro permit clientilor sa acceseze sume mai mari decat permit imprumuturile in lei.
Potrivit statisticilor realizate de Asociatia Brokerilor de Credite (ARBC), anul trecut creditele in euro au reprezentat 59% din volumul vanzarilor de 223 de milioane de euro ale celor opt membrii ai ARBC, iar cele in franci elvetieni au avut o pondere de 31% (echivalentul a 69 de milioane de euro).
Creditele in franci elvetieni au fost printre cele mai lovite de restrictiile BNR.
"Nicio banca din portofoliul nostru de parteneri nu a suspendat creditarea in euro, cel putin nu oficial. In schimb sunt banci care nu mai acorda credite in franci elvetieni, ba mai mult unele au renuntat la creditele in lei", a spus directorul executiv al DBSol Consulting, companie care colaboreaza cu noua banci.
"S-a renuntat la francii elvetieni. In conditiile in care moneda americana nu este o optiune la moneda autohtona, euro se mentine si trebuie mentinuta ca alternativa, avand in vedere si faptul ca o buna parte din veniturile populatiei de la oras sunt calculate in euro sau ca majoritatea tranzactiilor imobiliare se efectueaza in aceasta valuta", a fost de parere Roxana Gavrila de la Credit Team.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO