Bănci și Asigurări

Noul şef al UniCredit menţine focusul pe regiune, dar nu pomeneşte România

Noul şef al UniCredit menţine focusul pe regiune, dar nu pomeneşte România

Autor: Razvan Voican

03.10.2010, 23:48 24

Grupul italian UniCredit, care controlează a şasea mare bancălocală, va continua să-şi dezvolte afacerile în regiune, însăRomânia nu face parte dintre pieţele prioritare menţionate deFederico Ghizzoni, italianul care a preluat joia trecută conducereaexecutivă.

În primele declaraţii de după numire preluate de agenţiileinternaţionale de presă, Ghizzoni, 55 de ani, a pomenit Polonia,Turcia, Rusia şi "ţări din Europa Centrală precum Cehia", adicăpieţe pe care UniCredit are deja poziţii puternice de top 3 şi vreasă şi le extindă.
Acestea erau însă şi ţările prioritare prezente în discursulpredecesorului său Alessandro Profumo, care a deţinut funcţia deCEO al UniCredit timp de 13 ani. Pentru România italieniipregătiseră de-abia în 2008 o strategie de creştere organicăputernică, însă criza i-a determinat să amâne planurile.

Noul şef al UniCredit cunoaşte îndeaproape filiala locală UniCreditŢiriac Bank şi piaţa românească, în ultimii ani fiind membru înConsiliul de Supraveghere al băncii de la Bucureşti. De asemenea,din poziţia de vicepreşedinte executiv al grupului şi responsabilcu operaţiunile din Europa Centrală şi de Est el a insistat anulacesta pentru consolidarea poziţiei din România prin accelerareacreditării. Profumo declarase astă-vară la Bucureşti, cu puţin timpînainte de retragere, că grupul său poate aspira la o poziţie detop 3 şi în România până în 2015 ca obiectiv strategic, iarpromovarea lui Ghizzoni ar putea susţine această ţintă.

Oricum, noul CEO al UniCredit Group a declarat că va fi menţinutăpolitica de creştere organică a operaţiunilor, deşi creşterea arputea veni şi din achiziţii.
Rămâne de văzut cine va fi desemnat succesor al lui Ghizzoni înConsiliul de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank. În cazulbăncilor austriece de talie mai mică prezente în România - ErsteGroup şi Raiffeisen Inter­na­tional - şefii acestora AndreasTreichl şi respectiv Herbert Stepic conduc consiliile desupraveghere ale filialelor locale. La BRD, acţionarul majoritarSociété Générale este reprezentat de Jean-Louis Mattei, şefuldiviziei inter­naţionale de retail, şi de fostul vicepreşedinteexecutiv al grupului Didier Alix, devenit consilier alpreşedintelui Frederic Oudea.
Cu un profil mai discret faţă de predecesorul său AlessandroProfumo, Ghizzoni lucrează pentru UniCredit de 30 de ani şi a fostimplicat direct în proiectul de extindere a operaţiunilor înregiune. Decizia numirii sale a fost luată tocmai la Varşovia, lacartierul general al Bank Pekao, a doua mare bancă din Polonia,aflată sub controlul UniCredit.
Plecarea lui Profumo de la conducerea UniCredit a avut loc încontextul discuţiilor iscate de creşterea ponderii acţionarilorlibieni în capitalul băncii.
Banca centrală a Libiei deţine 4,98% (la limita pragului cu dreptde vot), iar Autoritatea Libiană de Investiţii are 2,59%, rezultândun total de 7,57% din UniCredit. Chiar şi banca centrală a Italieia solicitat clarificări în legătură cu statutul acestordeţineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO