Bănci și Asigurări

Nova Bank a ramas fara autorizatie

23.08.2006, 20:47 186

BNR a publicat ieri in Monitorul Oficial hotararea Consiliului de Administratie privind retragerea autorizatiei de functionare a Nova Bank, cea mai mica banca din sistem, cu active de 8,1 mil. euro la jumatatea acestui an.
Nova Bank este fosta Banca Unirea, al carei actionar majoritar era Banca Populara Romana, intrata in faliment. In 2003, banca a fost preluata de societatea Alpur din Elvetia, controlata de investitori rusi. Potrivit Mediafax, ceilalti actionari ai bancii sunt CTS Consulting Trading Services AG Elvetia - 9,74%, MR Investering BV Olanda - 9,94%, Vavulin Dumitru, persoana fizica, Federatia Rusa - 4,98%, SIF Moldova - 3,08%, Karachkov Seguei din Federatia Rusa - 2,11%, Cecan Iurie, Republica Moldova - 1,84%, Hanea Mihail, Republica Moldova - 1,84%, Josan Anatolie, Republica Moldova - 0,78%, CNSLR Fratia - 0,62%, alte persoane fizice (248) - 8,79%. Nova Bank nu a primit de la inceput autorizatia BNR pentru a atrage depozite de la populatie, iar in primavara lui 2005 a intrat in regim de decontare speciala din cauza lichiditatii scazute, iar conducerea executiva a ramas fara autorizatie. Banca a inregistrat anul trecut pierderi de 13,8 mil. lei (3,8 mil. euro), de peste doua ori mai mari decat in 2005.
In acelasi timp, BNR a autorizat procesul de fuziune prin absorbtie a HVB Bank Romania de catre Banca Tiriac. Implicit, BNR a aprobat formal retragerea autorizatiei de functionare a HVB Bank Romania. Noua banca, HVB-Tiriac, urmeaza sa inceapa sa functioneze efectiv de pe 4 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO