Bănci și Asigurări

O saptamana intreaga de apreciere pentru leu

11.08.2004, 00:00 17

Leul s-a apreciat ieri pentru a cincea zi consecutiv atat fata de euro cat si fata de dolar. Evolutia a fost alimentata de mentinerea excedentului de valuta pe piata si de stabilitatea cursului euro/dolar pe pietele intrenationale.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.724 de lei pentru un euro, cu 122 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut ieri 129 de unitati, fiind evaluat de banca centrala la 33.167 de lei.
Dupa aceste evolutii leul inregistreaza, comparativ cu cotatiile de la inceputul anului, o apreciere nominala de 1% fata de euro, in timp ce deprecierea fata de dolar a scazut la 1,8%.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 40.820/40.850 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. De la inceputul sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile inscriindu-se pe un trend descendent. Vanzarile s-au intensificat pe parcursul sedintei, in special dupa ce a devenit evident ca banca centrala nu va interveni pe piata, pentru a cincea zi consecutiv. "Absenta BNR din piata poate fi pusa pe seama deficitelor de valuta rezultate din relatiile cu clientii. Ieri au existat insa intrari de valuta substantiale, care au determinat si scaderea cotatiilor intr-un ritm mai accentuat comparativ cu zilele anterioare. Volumele tranzactionate s-au inscris in media unei zile normale", a apreciat un dealer.
In continuare bancile vand valuta doar in limita necesitatilor stricte, preferand sa acumuleze pozitii lungi, in asteptarea unei noi interventii a BNR, cand vor beneficia de cotatii mai bune.
Cumpararile de valuta de la clienti au egalat marti vanzarile bancilor catre acestia, la un volum de 72 de milioane de euro. Aceasta echilibrare vine dupa ce in ultimele sedinte s-au inregistrat deficite din tranzactiile bancilor cu clientii. Volumul operatiunilor interbancare s-a mentinut la valori substantiale si marti, apropiindu-se de 98 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat efectuate marti a fost de 170 de milioane de euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 18% si 19,5% pe an. Dupa cea de-a treia reducere a dobanzii de interventie a bancii centrale, dobanzile pe piata monetara au coborat cu un punct procentual, fata de nivelul din iunie, de 19 - 21% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru sterilizarea excedentului de moneda din piata, dupa ce la licitatiile anterioare a atras depozite mai mari decat planuise. De altfel, BNR va organiza joi o licitatie pentru plasarea titlurilor cu scadenta la trei luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO