Bănci și Asigurări

O treime din romani, interesati de pensiile private

24.08.2006, 19:22 20

Aproape doua treimi din romanii interesati de pensiile private ar cumpara astfel de produse de la companii de asigurari, arata un studiu realizat de Aviva Asigurari de Viata, impreuna cu compania de consultanta in management Roland Berger si firma de crecetare de piata ISRA.
Studiul a fost realizat in luna iunie a acestui an, prin intervievarea a 800 de persoane si 300 de angajatori la nivel national. Potrivit studiului, aproape o treime din romani sunt interesati sa contribuie la fondurile de pensii private.
Cercetarea realizata de Aviva arata ca 12,6% dintre cei intervievati sunt foarte interesati de pensiile private, 16,3% sunt interesati, iar 38% sunt interesati intr-o oarecare masura. Peste 15% dintre persoanele intervievate nu sunt foarte interesate de pensiile private, 10,5% dintre acestea nu sunt deloc interesate de pensiile private, iar 7% nu si-au exprimat opinia.
Pensiile private reprezinta una dintre cele mai mari afaceri din urmatorii ani din Romania, activele urmand sa ajunga, potrivit unor estimari, la 20 mld. euro in urmatoarele decenii. Vor putea administra pensii private societatile de asigurari, cele de administrare a investitiilor si societati constituite pentru acest scop. Mai multe societati de asigurari si de administrare a investitiilor au anuntat deja ca vor intra pe aceasta piata. Potrivit studiului realizat de Aviva, romanii doresc sa aiba la pensionare circa 50% din venitul realizat in perioada activa. In prezent, pensia medie reprezinta circa 36% din salariul mediu net pe economie.
Primele fonduri de pensii facultative (pilonul III al pensiilor) ar putea incepe sa functioneze la inceputul anului viitor, iar fondurile de pensii administrate privat (pilonul II al sistemului de pensii) - cel tarziu la inceputul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO