Bănci și Asigurări

Obligatiunile ipotecare si piata imobiliara

19.11.2004, 00:00 22



Majorarea volumului finantarii disponibile prin noi credite bazate pe sursele rezultate din emisiuni de obligatiuni ipotecare va avea un impact redus asupra cresterii preturilor pe piata imobiliara, apreciaza expertii Bancii Nationale.



"Riscul potential de distorsiune pe piata imobiliara este redus", a declarat Florin Georgescu, primviceguvernator al BNR, la un forum bancar organizat de FinMedia.



El spune ca, potrivit proiectului de lege privind obligatiunile ipotecare, valoarea maxima a creditului ipotecar va fi limitata la 70% din valoarea de piata a imobilului in cazul creditului destinat activitatilor comerciale, respectiv la 80% din valoarea de piata in cazul creditului cu scop locativ.



Pentru protejarea noului instrument financiar, legea prevede modalitati prin care investitorii in obligatiuni ipotecare vor fi acoperiti fata de riscul de faliment al bancii emitente de obligatiuni ipotecare, precum si fata de riscul de neplata de catre debitor.



Astfel, in caz de faliment al emitentului, creantele aferente emisiunii de obligatiuni ipotecare nu vor intra la masa credala, fiind cedate in custodie unei societati de management al portofoliului de creante ipotecare, a carei functionare este reglementata prin aceeasi lege.



Cat priveste riscul de neplata de catre debitor, acesta va fi acoperit prin obligatia bancii de inlocuire a creantelor a caror calitate s-a deteriorta cu creante caracterizate printr-un risc de credit cel mult egal cu riscul aferent creantelor care au stat la baza emisiunii ipotecare. De asemenea, la acoperirea riscului contribuie garantia reala - ipoteca - asupra imobilului.



Ramane insa neacoperit riscul de piata asumat de investitorii in astfel de obligatiuni. Astfel, in cazul emisiunilor cu dobanda fixa poate aparea un efect negativ asupra castigului investitorilor in cazul cresterii dobanzii pe piata. De asemenea, apare o expunere la riscul valutar in cazul unei evolutii nefavorabile a cursului monedei in care a fost contractat creditul ipotecar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO