Bănci și Asigurări

Offshore-urile au primit "interzis" la pensiile private

26.03.2007, 18:25 18

Companiile off-shore, care nu isi publica datele financiare si tin ascunsa identitatea actionarilor, nu pot infiinta societati de administrare a pensiilor private obligatorii, conform unei norme a Comisiei de Pensii Private (CSSPP), publicata in Monitorul Oficial. De asemenea, nici fondurile de investitii (organismele de plasament colectiv fara personalitate juridica) nu vor putea fonda societati de pensii private obligatorii, conform aceleiasi reglementari.
Interdictia acestora de a administra fonduri de pensii private a fost introdusa in legislatie, conform reprezentantilor CSSPP, pentru a conferi siguranta sistemului de pensii private si a nu permite unor persoane sau companii suspecte sa puna in pericol sistemul. De altfel, directorii si administratorii societatilor de pensii trebuie sa aiba un CV impecabil si o reputatie curata, pentru a nu dauna imaginii societatii de pensii, conform aceleiasi norme.
In plus, firmele fondatoare ale unor societati de pensii private trebuie sa fi functionat cel putin 3 ani, sa aiba o situatie financiara solida si sa nu fi fost implicate in scandaluri financiare. CSSPP interzice persoanelor fizice sa controleze societatile de pensii, participatia cumulata a tuturor persoanelor fizice in orice societate de pensii neputand depasi 5% din capitalul social. Pensiile private obligatorii (pilonul II) incepe sa functioneze in mod efectiv de la 1 ianuarie 2008, odata cu colectarea primelor contributii in sistem. Pana atunci, procedura de autorizare este programata sa inceapa in luna aprilie, pentru ca in luna august sa debuteze perioada de patru luni in care contributorii la sistem trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii.
In acest sistem vor fi obligati sa contribuie toti salariatii sub 35 de ani, iar cei cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea participa pe baze optionale. Participarea la sistem presupune virarea unei parti din contributiile de asigurari sociale platite la bugetul public catre administrare privata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO