Bănci și Asigurări

Oltchim vrea să prelungească cu un an un credit de 72 mil. euro luat anul trecut

Autor: Carol Dan

14.09.2010, 23:48 29

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea vrea să prelungească cuun an o linie de credit de 72,4 mil. euro, contractată de la BCR înnoiembrie 2009, potrivit unui raport transmis Bursei de ValoriBucureşti (BVB).

Totodată, combinatul vrea să împrumute 100 mil. euro, din care60 mil. euro ar urma să fie utilizate pentru capital de lucru, iardiferenţa pentru finalizarea lucrărilor de revizie, reparaţii şipentru realizarea proiectelor de modernizare şi investiţii.

Pe ordinea de zi figurează propunerea acţionarului minoritar alcombinatului, compania germană PCC SE, ca preşedintele Consiliuluide Administraţie (CA) să nu poată îndeplini în acelaşi timp şifuncţia de director general al Oltchim, revocarea lui ConstantinRoibu din funcţia de director general al combinatului, precum şiangajarea răpunderii acestuia pentru prejudiciile cauzatesocietăţii.

Totodată, PCC SE solicită numirea administratorilor Oltchim prinvot cumulativ. De asemenea, în AGA vor fi dezbătute propunerile deelaborare a unui nou plan de restructurare a Oltchim sau demodificare a programului de restructurare aprobat de AGA la 6august 2009 şi propunerea de întocmire a unui buget revizuit pentru2010, care să vizeze şi revizuirea unor investiţii programatepentru acest an.

CA va prezenta acţionarilor informaţii privind stadiul celordouă investigaţii declanşate de Comisia Europeană în privinţamăsurilor de ajutor în favoarea Oltchim, respectiv conversia înacţiuni a datoriei în valoare de

538 mil. lei şi o garanţie de stat care să acopere 80% dinîmprumutul comercial în valoare de 424 mil. euro.

Informaţiile oferite acţionarilor vor viza şi garanţia de statpe care EximBank ar urma să o acorde Oltchim în baza schemeitemporare de ajutor de stat, dar şi impactul investigaţiei asupraplanurilor de investiţii ale companiei şi asupra activităţiiacesteia, se spune în comunicatul companiei.

De asemenea, va fi supus aprobării AGA bugetul de venituri şicheltuieli revizuit pentru acest an, reanalizat din cauzaîntârzierii repornirii activităţii Arpechim. Conducerea Oltchim vaprezenta şi o estimare cu privire la impactul reporniriiactivităţii la Arpechim asupra bugetului Oltchim şi va informaacţionarii cu privire la situaţia datoriilor şi a cheltuielilorcompaniei.

De asemenea, Consiliul de Administraţie va prezenta informaţiiprivind numărul de salariaţi care s-au aflat în şomaj tehnic înintervalul 1 noiembrie 2008 - 30 iunie 2010.

Pe ordinea de zi se află şi aprobarea unui raport suplimentar laraportul de evaluare a activelor Arpechim, care va fi întocmit defirma SHM Smith Hodgkinson pentru clarificarea aspectelor ridicateanterior de acţionarul PCC SE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO