Bănci și Asigurări

Omniasig cu BCR Asigurări, cea mai mare fuziune din asigurări, are avizul final al acţionarilor

Omniasig cu BCR Asigurări, cea mai mare fuziune din asigurări, are avizul final al acţionarilor

Noua companie va prelua numele şi sigla Omniasig

Autor: Ciprian Botea

05.03.2012, 00:04 949

Omniasig şi BCR Asigurări au primit săptămâna trecută aprobarea finală din partea acţionarilor pentru a forma prin fuziune cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, cu afaceri de circa 320 mil. euro pe an.

Ambele companii sunt controlate în proporţie de peste 95% de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care a luat în vara anului trecut decizia surprinzătoare de a-şi consolida afacerile locale de asigurări generale.

Noua companie, care va prelua numele şi sigla Omniasig, ar putea începe să funcţioneze de luna viitoare, având în vedere că detaliile fuziunii au fost stabilite şi se mai aşteaptă doar aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Procesele şi procedurile fuziunii au progresat corespunzător şi am atins un stadiu avansat în acest moment, foarte aproape de finalizare. A fost stabilită şi noua structură a sucursalelor, astfel că, după fuziune, Omniasig va avea o reţea extinsă, foarte puternică şi bine implementată la nivelul întregii ţări", potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Omniasig.

Acţionarii au aprobat în adunarea generală de săptămâna trecută planul de fuziune elaborat încă de la sfârşitul anului trecut, care din punct de vedere juridic prevede absorbţia Omniasig de către BCR Asigurări şi preluarea de către aceasta din urmă a numelui şi portofoliului Omniasig. Totodată, acţionarii au aprobat majorarea capitalului BCR Asigurări cu 207 milioane de lei (circa 47,6 mil. euro). BCR Asigurări îşi redusese anterior capitalul cu circa 80 milioane de lei pentru a acoperi o parte din pierderile din anii trecuţi.

Omniasig este evaluată, conform planului de fuziune, la 232 milioane de euro, respectiv de aproape cinci ori mai mult decât BCR Asigurări. Motivul pentru care austriecii au preferat varianta în care compania mai mare este cea absorbită este unul de ordin fiscal. Omniasig a raportat profit în mod constant, în timp ce BCR Asigurări a consemnat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani, astfel că noua companie va plăti câţiva ani un impozit pe profit mai mic pentru a acoperi pierderile din trecut.

VIG deţine peste 99% din acţiunile Omniasig şi are o participaţie de 95,9% la BCR Asigurări. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, deţine 1% din acţiunile BCR Asigurări, în timp ce restul participaţiei este deţinută de mai multe persoane fizice. O acţiune BCR Asigurări este cotată la 3,5 lei, potrivit proiectului de fuziune, iar o acţiune Omniasig este evaluată la 5 lei.

Austriecii de la VIG au surprins piaţa de asigurări anul trecut, când au decis să fuzioneze operaţiunile de asigurări generale după ce în trecut au insistat asupra strategiei multibrand pe care o aplică pe toate pieţele unde operează. VIG mai controlează pe plan local a doua cea mai mare companie din piaţa asigurărilor de viaţă - BCR Asigurări de Viaţă, dar şi Asirom.

Chiar dacă multe dintre detaliile fuziunii au fost stabilite şi făcute publice, austriecii încă nu au făcut public numele celui care va prelua conducerea noii societăţi. Deocamdată nu au fost stabilite toate detaliile fuziunii şi nu a fost făcut public numele celui care va prelua conducerea noii societăţi. BCR Asigurări este condusă din toamna lui 2006 de Mihai Tecău, care a lucrat anterior la CSA, iar la Omniasig este şef din vara anului trecut polonezul Artur Borowinski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO