Bănci și Asigurări

Omniasig Viata vrea sa faca pe piata de sanatate ce n-a facut Addenda

Omniasig Viata vrea sa faca pe piata de sanatate ce n-a facut Addenda

Omniasig Viata vrea sa devina lider pe segmentul de asigurari private de sanatate

11.07.2006, 19:08 127

Prima companie specializata pe asigurari de sanatate din Romania, Omniasig Addenda, infiintata in 2003, a fost nevoita sa-si inchida portile, iar portofoliul sau a fost preluat de Omniasig Asigurari de Viata. Omniasig Viata afirma acum ca a vandut in doua luni de la preluarea portofoliului polite de 300.000 de euro pentru 5.000 de clienti.
Omniasig Asigurari de Viata detinea 65% din Omniasig Addenda, restul actiunilor fiind in proprietatea croatilor de la Addenda Osiguranje. Compania s-a lansat cu ganduri mari, pe o piata cu un potential urias de crestere, dar investitia nu a putut fi acoperita din vanzarea de polite.
Compania nu a fost niciodata profitabila ca intreg, inregistrand mereu pierderi din cauza cheltuielilor mari de start-up (de pornire a afacerii), a explicat Fanel Plopeanu, directorul general al Omniasig Viata.
"Rata daunei la clientii Addenda era de 64%, normala in acest domeniu, deci operatiunile erau profitabile, dar cheltuielile mari de start-up au facut compania sa inregistreze constant piederi", a explicat Plopeanu.
La inceputul anului, companiei Omniasig Addenda i-a fost retrasa autorizatia de functionare de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru ca societatea nu a reusit sa-si majoreze capitalul social conform reglementarilor de pe piata asigurarilor, iar apoi a fost absorbita de Omniasig Viata.
"Pierderile insumate au fost in limita capitalului social. Ceea ce este important este ca nici un creditor al companiei nu a ramas neonorat", a mai precizat el. La momentul retragerii autoriza-tiei de catre CSA, Omniasig Addenda avea un capital social de aproape 3 milioane de lei (820.000 de euro).
"Circa 95% dintre clientii Omniasig Addenda au fost de acord sa-si reinnoiasca politele cu Omniasig Asigurari de Viata", spune Fanel Plopeanu. El a precizat ca nu poate fi vorba totusi de un faliment al Omniasig Addenda, pentru ca pierderile cumulate ale companiei nu au depasit limita capitalului social. Ultimul director al Omniasig Addenda a fost Sorina Niculescu, fost manager general la Sara Merkur, companie care a fost preluata de Grawe.
Lansarea unor polite de sigurari private de sanatate a crescut insa peste asteptari veniturile Omniasig Asigurari de Viata.
In numai doua luni de la lansarea asigurarilor private de sanatate, Omniasig Asigurari de Viata a obtinut venituri de 300.000 de euro in prime brute subscrise de la cei 5.000 de clienti noi pe acest segment.
"Cererea pentru aceste produse a depasit chiar si scenariul optimist din planul nostru initial de afaceri. Pana la sfarsitul anului, vom obtine venituri de ordinul milioanelor de euro din aceste polite de asigurari private de sanatate", spune Fanel Plopeanu, directorul general al Omniasig Asigurari de Viata.
Oficialul companiei a declarat ca Omniasig Asigurari de Viata si-a propus sa ajunga "cel mai important operator pe segmentul asigurarilor private de sanatate din Romania".
"Mai mult, lansarea produselor noi de asigurari de sanatate a revigorat cererea si pentru produsele mai vechi din portofoliul companiei", spune Fanel Plopeanu. Un astfel de exemplu il constituie asigurarile stomatologice, pentru care portofoliul de clienti al Omniasig Asigurari de Viata a crescut de la 1.500 la aproximativ 4.000 in primele sase luni ale anului.
Omniasig Viata a inregistrat in primul trimestru prime brute subscrise de aproape 10,8 mil. lei (3 mil. euro), fata de circa 15,3 mil. lei (4,1 mil. euro) in primele trei luni ale anului trecut. Profitul brut din primul trimestru se ridica la 520.000 de lei (146.000 de euro), aproape triplu in lei comparativ cu rezultatul brut din aceeasi perioada a anului trecut.
Capitalul social al companiei este de 16,2 milioane de lei (4,5 mil. euro), fiind detinut in proportie de 50% de grupul Vienna Insurance (prin intermediul Omniasig) si de 49,96% de grupul financiar TBIH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO