Bănci și Asigurări

OTP: pierderi de 11 mil. euro, calitatea creditelor scade

15.02.2008, 21:31 22

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup maghiar, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 11,24 milioane de euro, potrivit raportului transmis bursei de la Budapesta.
Comparativ cu 2006, pierderea bancii - exprimata in euro - s-a adancit cu aproape 7%, insa calculat in forinti maghiari rezultatul este similar cu cel obtinut in anul precedent (-2,8 miliarde de forinti maghiari).
"Pierderea este mai mica decat cea asteptata, in special datorita unor tranzactii extraordinare", se arata in raportul grupului.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 28%, pana la 986 de milioane de euro, respectiv mai incet decat media pietei. Cresterea a fost alimentata de dinamica sustinuta a creditelor.
"In 2007 OTP Bank Romania a transferat credite corporate si retail in valoare de 47 de miliarde de forinti (circa 186 mil. euro) catre OTP Bank. Luand in considerare si transferurile, soldul creditelor a crescut cu peste 100%.
OTP Romania are o pozitie relativ puternica pe piata creditelor ipotecare, cu o cota de piata de circa 4%", afirma OTP.
Desi actionarul majoritar noteaza reluarea unor provizioane constituite anterior pentru un credit trecut pe pierderi, raportul subliniaza si deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului subsidiarei locale. Ponderea creditelor neperformante a urcat la 10,5% la sfarsitul anului trecut, de la 6% cat era in trimestrul al treilea. Deteriorarea a aparut mai ales in zona creditelor clasificate in categoriile "substandard" si "indoielnic".
OTP Bank Romania si-a extins anul trecut reteaua cu 28 de unitati, ajungand sa opereze in decembrie 104 sucursale si agentii. In paralel, banca si-a extins retelele de ATM-uri pana la 100 de automate si POS-uri (80 de aparate).
La sfarsitul anului trecut banca avea un portofoliu de 140.000 de clienti, aproape dublu fata de decembrie 2006. Si portofoliul de carduri a inregistrat mai mult decat o dublare, pana la 77.000 de carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO