Bănci și Asigurări

Pascariu: Bancile trebuie sa incurajeze cererea de consum

15.04.2004, 00:00 15



Bancile ar trebui sa continue sa incurajeze cererea de consum, cu prudenta, spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. "Romania si-a bazat prea mult cresterea economica numai pe exporturi. Nu cred ca este prea devreme pentru ca si consumului intern sa contribuie la crestere", afirma Pascariu.



El arata ca cererea de credite nu este sensibila la nivelul dobanzii. "Chiar cu dobanzi de 30-35% s-au luat credite in volum mare pentru retail", spune Dan Pascariu,.



Numai anul trecut creditul neguvernamental a crescut, in termeni reali, cu aproape 50%. Mai mult, creditul de consum si pentru bunuri de folosinta indelungata s-a majorat anul trecut cu aproape 300%.



"In cazul clientilor companii, situatia este diferita: cat timp dobanzile la lei raman ridicate, atractia pentru acest segment ramane creditul in valuta", spune Pascariu.



El spune ca resursele de baza ale bancilor nu pot creste pe masura dinamicii cererii de finantare a clientilor, astfel incat sunt nevoite sa mearga pe piata externa, la bancile mama ori la investitori.



Seful HVB considera ca oferta bancilor este inca departe de ceea ce clientii asteapta, insa piata in ansamblu este din ce in ce mai competitiva, atat ca produse, costuri, cat si ca standarde de lucru, avand in vedere mai ales de unde a pornit.



Una din marile probleme, spune Pascariu, este ca foarte putine banci merg in orase cu mai putin de 50.000 de locuitori. "Daca nu avem concurenta in profunzimea pietei, nu exista o sustinere suficienta pentru dezvoltarea afacerilor locale", afirma Dan Pascariu, mentionand, insa, ca bancile nu pot lucra caritabil.



Incepand de anul trecut concurenta dintre banci a devenit din ce in ce mai acerba, fiecare client in plus atarnand greu in bilant. Lupta cea mai mare s-a dat pe clientul persoana fizica, si dupa cum arata estimarile tot acesta va fi la puterea si in viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO