Bănci și Asigurări

Pascariu si Radu si-au impartit sefia viitoarei banci UniCredit-Tiriac

Pascariu si Radu si-au impartit sefia viitoarei banci UniCredit-Tiriac

Dan Pascariu, 56 de ani, presedintele HVB-Tiriac Bank (stanga) si Rasvan Radu, 39 de ani, presedintele UniCredit

14.09.2006, 19:28 30

Rasvan Radu, 39 de ani, presedintele UniCredit Romania, va prelua functia de presedinte executiv al bancii ce va rezulta in urma fuziunii dintre filiala locala a grupului italian si HVB-Tiriac Bank, denumita probabil UniCredit-Tiriac.
Dan Pascariu, seful recent infiintatei HVB-Tiriac, va pastra o pozitie non-executiva, de presedinte al Consiliului de Administratie. Pascariu, 56 de ani, spune ca isi doreste o activitate mai putin intensa, mai ales dupa ce in ultimul an a coordonat procesul de fuziune dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac.
Luna viitoare vor incepe procedurile de integrare a HVB-Tiriac Bank cu UniCredit Romania, partile estimand incheierea procesului de fuziune pana la jumatatea lui 2007, in functie si de obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor.
Din punct de vedere practic, integrarea a inceput din primavara trecuta, la nivelul retelelor de bancomate, astfel incat posesorii de carduri emise de una din cele trei banci - HVB, Banca Tiriac si UniCredit - au putut folosi in comun bancomatele, la aceleasi comisioane. Un al doilea pas este nominalizarea conducerii bancii care va rezulta in urma celei de-a doua fuziuni: Rasvan Radu, presedinte executiv, si Dan Pascariu, presedinte al Consiliului de Administratie.
Pana la finalizarea fuziunii, cei doi bancheri vor exercita functiile actuale.
Anul viitor, Rasvan Radu urmeaza sa preia conducerea celei de-a treia banci de pe piata, cu active de peste 3,3 miliarde de euro, avand in vedere cifrele raportate in prezent de cele trei banci membre ale UniCredit Group.
La inceputul lui 2005, Radu parasea pozitia de vicepresedinte responsabil cu retailul Raiffeisen Bank, care inca pastreaza locul trei pe piata dupa valoarea activelor raportate la BNR, pentru "o noua provocare in cariera", la UniCredit.
A primit drept obiectiv strategic ridicarea filialei locale a grupului italian pana pe locul al doilea, la vremea aceea existand intentia participarii la privatizarea BCR si CEC. Intre timp, evolutiile de pe piata bancara europeana marcate de preluarea grupului HVB de catre UniCredit au schimbat socotelile: nu mai era nevoie de achizitii pentru atingerea obiectivului de crestere, insa aparea provocarea integrarii celor trei banci locale care intrasera sub umbrela UniCredit.
Prin preluarea conducerii viitoarei banci, Rasvan Radu va deveni unul dintre cei mai puternici bancheri de pe piata. Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, al Universitatii Romano-Americane si al Harvard Business School, Radu a acumulat o experienta de peste 10 ani in domeniul financiar-bancar. A fost director in cadrul BCR, iar in 2000 a fost numit vicepresedinte al CEC, pentru ca ulterior sa ajunga vicepresedinte la Raiffeisen Bank Romania.
Dan Pascariu, in prezent seful celei de-a patra banci de pe piata, a optat pentru o functie non-executiva in viitoarea banca, dupa peste 30 de ani de cariera.
Cea de-a doua fuziune bancara de calibru de pe piata va crea a treia mare banca din Romania, cu active de peste 3,3 miliarde de euro, 132 de unitati si peste 600.000 de clienti.
Pana in octombrie mai au loc negocieri in privinta stabilirii numelui bancii, o varianta probabila fiind UniCredit-Tiriac. Pe langa participatia la capital pe care o va pastra omul de afaceri Ion Tiriac, notorietatea marcii este semnificativa, avand in vedere ca este prezenta pe piata de 15 ani. In prezent, Tiriac detine 49,99% din actiunile HVB-Tiriac Bank.
In anul 2000, omul de afaceri a reusit sa-si impuna numele si in marca societatii de asigurari rezultate prin preluarea companiei Asigurari Ion Tiriac de catre grupul german Allianz - Allianz-Tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO