Bănci și Asigurări

Pe ecranele calculatoarelor leul arata mai puternic

09.08.2004, 00:00 9

Leul a continuat sa se intareaca si in ultima zi a saptamanii trecute. Banca Natioanla a calculat vineri un curs de 40.862 de lei pentru un eruo, cu 79 de unitati mai putin decat la cotatia anterioara. Dolarul s-a depreciat de asemenea, fiind evaluat de banca centrala la 33.892 de lei, cu 40 de unitati mai putin decat in ziua precedenta.
Fata de prima zi a saptamanii trecute, cursul euro/leu a scazut cu 174 de unitati. Dolarul a pierdut pe parcursul saptamanii trecute 88 de unitati, desi marti depasise din nou pragul de 34.000 de lei.
Aprecierea leului a fost alimentata de excedentul de valuta care se mentine pe piata. In conditiile in care ultima interventie pe piata a Bancii Nationale a avut loc martea trecuta, jucatorii au vandut prudent valuta, cotatiile coborand treptat.
Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a scazut joi pana la 69 de milioane de euro, in timp ce vanzarile bancilor catre acestia au totalizat 87 de milioane de euro. Inregistrarea unui deficit de valuta din relatiile bancilor cu clientii vine dupa o saptamana in care cumpararile au depasit vanzarile cu aproximativ 7 milioane de euro in fiecare zi. In luna iulie, excedentul zilnic de valuta a fost in medie de 14 milioane de euro. Operatiunile interbancare s-au intensificat joi, totalizand 178 de miliaone de euro. In aceste conditii, volumul total al tranzactiilor de joia trecuta a ajuns la 265 de miloane de euro, depasind astfel media ultimei saptamani.
Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat vineri de la 1,2030 dolari/euro, pana la un curs de 1,2287 dolari/euro, dupa publicarea joi seara a unui raport care indica o scadere a ritmului de creare de noi locuri de munca in economia americana. Astfel, in luna iulie, in economia americana au fost create numai 32.000 de noi locuri de munca, de opt ori mai putin decat prognozasera analistii. Aceasta incetinire a cresterii econimiei scade din nou probabilitatea ca Banca Federala sa opereze o noua majorare a dobanzii de interventie, pana la 1,5% pe an. Efectul discursului optimist al presedintelui Greenspan a fost astfel anulat. Numarul locurilor de munca nou create a scazut in iulie pentru a patra luna consecutiv. Oficialii Bancii Federale sustin insa in continuare ca incetinirea ritmului de crestere al economiei americane nu va fi de durata. Analistii considera insa ca dolarul s-ar putea deprecia in saptamanile urmatoare pana la un curs de 1,25 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 18% si 20% pe an. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat de asemenea intre 18% si 20% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO