Bănci și Asigurări

Pendred, BERD: Sunt banci capabile sa emita obligatiuni ipotecare, dar conjunctura e nefavorabila

27.05.2008, 20:12 33

Mai multe banci sunt bine plasate pentru a putea selecta din portofoliile de credite ipotecare un volum de active suficient de mare care sa fie in primul rand standardizate si apoi de buna calitate pentru a emite cu succes titluri prin care sa atraga finantare (in primul rand obligatiuni ipotecare), spune Claudia Pendred, sefa biroului BERD la Bucuresti.
"Aparitia emi-siunilor de titluri care au in spate credite ipotecare ramane unul dintre obiectivele legate de piata creditelor ipotecare din Romania. Situatia pietelor internationale este insa foarte complexa in prezent, iar pentru o securitizare de succes este nevoie si de un apetit puternic din partea potentialilor investitori", a declarat Pendred.
Ea mentioneaza ca securitizarea de credite ipotecare cere o anumita masa critica a portofoliilor acumulate de banci.
Numerosi bancheri estimeaza ca 2008 va fi anul creditului ipotecar, dupa ce ultimii doi ani au fost dominati de expansiunea spectaculoasa a creditului de consum, dar care a fost si convertit in asa-numite credite de nevoi personale folosite inclusiv pentru cumparare de locuinte.
De mai multi ani BERD a alimentat o serie de banci locale cu linii de finantare pentru acordarea de credite ipotecare in valoare de cateva sute de milioane de euro.
Pendred considera ca legislatia care vizeaza creditul ipotecar, inclusiv aspectele legate de protectia creditorilor, este suficient de solida si nu ar mai avea nevoie de modificari.
"Legislatia a fost conceputa prin implicarea mai multor institutii internationale, precum BERD, dar si a BNR si a mai multor banci comerciale din Romania. Toate creditele ipotecare acordate din finantari de la BERD trebuie sa aiba un nivel prudent al raportului dintre valoarea creditului si cea a locuintei ipotecate. De asemenea, din 2004 aplica o lista de standarde minimale impuse bancilor partenere privind acordarea de credite ipotecare. In plus, toate contractele de credit sunt tratate ca avand titlu executoriu, asa incat creditorii sunt bine protejati."
Totusi, la nivelul pietei in ansamblu, bancherii continua sa se planga de problemele pe care le intampina atunci cand se ajunge la executarea unei garantii materiale aferente unui credit.
"Executarea este in continuare un calvar. Este extrem de grav pentru sistemul bancar ca dupa 18 ani institutiile de credit nu sunt suficient protejate de legislatie", spune Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank.
Pachetul legislativ privind finantarea ipotecara a intrat in vigoare in 2006 si de pe-atunci bancherii afirmau ca noile prevederi permit, pe de-o parte, cresterea ponderii creditelor ipotecare in portofoliile bancilor si, pe de alta, scaderea costurilor acestor credite datorita noilor posibilitati de refinantare, prin intermediul emisiunilor de obligatiuni ipotecare.
Mai mult, banci precum BCR sau Alpha Bank - cu pozitii importante pe piata creditului ipotecar - vorbeau inca de atunci despre posibilitatea emiterii de obligatiuni, insa pana in prezent nicio institutie de credit nu a facut acest pas.
Lansarea de obligatiuni ipotecare ar atenua problema dezechilibrului dintre maturitatile lungi ale creditelor si durata scurta a resurselor atrase sub forma depozitelor la termen. Tocmai din acest motiv, multe banci s-au bazat initial pe finantari de la institutii financiare internationale precum BERD pentru a putea acorda astfel de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO