Bănci și Asigurări

Petrecerea leului superputernic s-a spart si nici inflatia nu mai e sigura

Petrecerea leului superputernic s-a spart si nici inflatia nu mai e sigura

Tonul miscarii leului il vor da tot pietele externe, dupa seismul din Marea Britanie fiind asteptate replici in Germania si chiar Franta.

18.09.2007, 18:13 14

Marea intrebare este in acest moment "cat de mult ar trebui sa se deprecieze leul pentru a rezulta o corectie a deficitului extern", in lipsa oricarei politici proactive in acest sens, considera Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania. "Conform calculelor noastre, pentru ca deprecierea sa aiba un asemenea efect ar trebui sa ajunga la cel putin 4-5 puncte procentuale, raportand cursul mediu din 2008 la media anului 2007 si tinand cont de un efect de intarziere de circa sase luni."
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, anticipeaza in continuare o perioada de volatilitate. "Va veni si un moment de corectie a acestei deprecieri, insa depinde de sentimentul investitorilor nerezidenti speculativi fata de Romania", spune Anghel.
Nici Radu Craciun nu crede ca va urma o depreciere liniara a leului, tinand cont de inertia mare a investitorilor, care in primavara continuau sa parieze pe leu chiar cand presedintele tarii era suspendat. "Va trebui insa un flux important de stiri pozitive pentru ca sentimentul fata de leu sa redevina pozitiv", crede Craciun.
Lucian Anghel face o diferentiere intre pozitiile investitorilor speculativi, care au determinat deprecierea agresiva a leului din ultima perioada si viziunea investitorilor care au o perspectiva pe termen mai lung si care considera ca economia romaneasca este in continuare atractiva.
Anghel noteaza totusi ca ritmul deprecierii leului a fost mult mai alert decat cel in care moneda se apreciase in prima parte a anului. Cursul marcheaza acum o crestere cu 9% fata de minimul de 3,11 lei pentru un euro, atins in primele zile ale lunii iulie. Acelasi interval fusese traversat in directia opusa in patru luni, leul apreciindu-se constant din martie pana la sfarsitul lui iunie.
"E greu de spus ce va urma. Ramane totodata de vazut ce impact va avea aceasta crestere a cursului asupra inflatiei", spune economistul BCR. Radu Craciun afirma ca noile date impun refacerea calculelor.
"Limita superioara de 5% a intervalului din jurul tintei de inflatie a BNR nu mai este foarte la indemana, desi nimeni nu se astepta la asa ceva."
El sustine ca atat timp cat decidentii nu au o atitudine proactiva pentru corectarea dezechilibrelor, piata face ea ajustarile, dar mai haotic. Totusi, el este de acord cu teza conform careia BNR ar fi incurajat initial miscarea de corectie a leului in ideea de a o face mai graduala, astfel incat sa fie evitata o depreciere-soc.
Pe de alta parte, Craciun aminteste ca o crestere substantiala de dobanda ajunge sa franeze cresterea economica, intr-un moment in care aceasta deja da semne de incetinire. "Corectia va veni in principal din faptul ca un leu mai slab inseamna un consum mai mic, inseamna un cost mai mare al rambursarii imprumuturilor in valuta si implicit cheltuieli disponibile mai mici."
Majoritatea monedelor din regiune continua sa fie afectate de schimbarea de atitudine a investitorilor.
La Varsovia, zlotul a pierdut ieri inca 0,1% in raport cu euro, dupa ce un oficial al bancii centrale a afirmat ca nu vede necesare ajustari ale politicii monetare. Forintul a scazut cu inca 0,3%, iar lira turceasca a coborat cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO