Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor: 659 mil. euro in T1, in crestere cu 48%

11.05.2007, 19:26 23

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat pe primele trei luni ale anului o valoare de aproape 659 de milioane de euro, ceea ce inseamna prime brute subscrise de 2,227 miliarde de lei, potrivit unor date preliminare prezentate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, piata a crescut cu aproape 48% in euro si cu 41% in lei.
Ca urmare a acestei evolutii, oficialii CSA se asteapta ca anul acesta piata sa depaseasca valoarea de 2 mld. euro, ceea ar inseamna o crestere in euro de 26% fata de anul trecut.
"In urma evolutiei de la inceputul anului 2007, este clar ca piata este in continua expansiune si estimam ca acest ritm de crestere se va pastra si in urmatoarele luni. In plus, incepand cu 1 ianuarie, putem vorbi despre o alta etapa in care piata va trebui sa creasca la standardele europene, mai ales in contextul in care concurenta se intensifica si gradul de sofisticare a clientului creste", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prezenta la un seminar pe tema asigurarilor organizat de CSA la Cluj-Napoca.
Potrivit presedintelui CSA, structura primelor subscrise pe primul trimestru evidentiaza faptul ca un procent de aproximativ 80% din prime provine din asigurarile generale, care au crescut in termeni nominali cu 37% comparativ cu perioada similara din 2006.
"Se remarca de asemenea o crestere mult mai accentuata a asigurarilor de viata, respectiv de peste 60%, insa in continuare clasele de asigurari care domina portofoliile asiguratorilor sunt cele auto, atat cele de bunuri, cat si cele de raspundere civila, cu un procent in total asigurari generale de peste 70%", a mai declarat Angela Toncescu.
Ea spune ca segmentul care a inregistrat cea mai mare crestere in primele trei luni ale anului a fost cel al asigurarilor de credite, in cazul carora primele subscrise au crescut cu mult peste media pietei, respectiv cu 133%. Ca urmare a acestei evolutii, ponderea asigurarilor de credite in totalul pietei de asigurari generale a crescut de la 4,9% in trimestrul I 2006 la 8,4% in primul trimestru din 2007.
Valoarea daunelor platite de asiguratorii romani in primele trei luni ale anului a depasit valoarea de 240 de milioane de euro (790 mil. lei), despagubirile crescand cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Din totalul despagubirilor platite, peste 95% au fost aferente contractelor de asigurari generale. Structura pe clase de asigurari generale a despagubirilor este comparabila cu cea din primul trimestru al anului trecut, 78% din suma totala fiind platita pentru asigurarile auto", a precizat Toncescu.
Valoarea pietei asigurarilor din Romania a crescut anul trecut cu 34%, pana la 1,6 miliarde de euro in conditiile in care veniturile din asigurari generale au fost de 1,3 mld. euro, iar cele din asigurari de viata au fost de 300 mil. euro. Daca si-ar pastra ritmul de crestere de 25-30%, piata asigurarilor ar putea ajunge in 2010 la o cifra de afaceri de 4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO