Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor a ajuns la 1,26 mld. euro la sapte luni

09.10.2009, 00:00 20

Piata asigurarilor a ajuns la nivelul de 5,3 miliarde de lei(1,26 mld. euro) dupa primele sapte luni ale acestui an, potrivitcelor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA), dupa ce in iulie asiguratorii au subscris prime de 759,2milioane de lei (180 mil. euro), cu 8% peste nivelul din lunaanterioara.

CSA a inceput anul acesta sa le ceara asiguratorilor raportarilunare cu privire la primele brute subscrise, pana in 2008raportarile fiind trimestriale.

Despagubirile platite de asiguratori in iulie s-au ridicat la468 mil. lei (110 mil. euro), in crestere cu 9% fata de luna iunie.In primele sapte luni, despagubirile totale au fost de peste 3,4miliarde de lei (815 mil. euro).

"Piata a evoluat bine, avand in vedere ca este in crestere fatade aceeasi perioada a anului trecut, chiar daca nu este o cresterede doua cifre. Din discutiile pe care le-am avut cu asiguratorii,se pare ca septembrie a fost o luna mai buna decat celelalte", adeclarat Angela Toncescu, presedintele CSA, intr-un interviuacordat ZF.

Ea spune ca se observa o crestere pe segmentul asigurarilor deproprietati si de locuinte, deoarece asiguratorii au inteles catrebuie sa mai renunte la businessul auto, in conditiile in careinregistreaza pierderi importante pe aceasta linie deasigurare.

"Nu cred ca au fost ani mai dificili decat 2009 pentru piataasigurarilor, dar, avand in vedere rezultatele companiilor, cred caasiguratorii au gasit solutiile potrivite pentru a trece decriza."

Potrivit presedintelui CSA, societatile de asigurare nu aunevoie in prezent de capital suplimentar de la actionari, cuexceptia a doua firme de mici dimensiuni, carora nu le-a precizatnumele. "Societatile de asigurare sunt bine capitalizate si dupaprimul semestru toate erau peste limita minima de solvabilitate, inafara de doua societati mici."

Solvabilitatea este unul dintre cei mai importanti indicatoridin asigurari, care arata capacitatea companiilor de a face fataobligatiilor fata de clienti. In anii trecuti, societati ca Ardaf,Asiban sau Asirom au avut probleme de solvabilitate, care au fostinsa rezolvate prin aporturi de capital ale actionarilor.

Pregatiri pentru bonus-malus

CSA pregateste in prezent reglementarile pentru aplicareasistemului bonus-malus incepand cu anul viitor, sistem care vascumpi politele de asigurare auto pentru clientii cu multe daune sila va ieftini pentru cei care nu fac accidente.

"Pana la sfarsitul lunii vom elabora toate reglementarile pentrubonus-malus, sistem care va intra in vigoare anul viitor, nu stiudaca de la 1 ianuarie. Trebuie sa vedem partea pozitiva a acestuisistem, si anume ca cei care au daune sunt putini, doar 300.000 din4 milioane de clienti. Cand isi vor da seama soferii ca accidenteproduse de ei le vor creste primele de asigurare, vor fi maiatenti."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO